Okrugli sto o položaju Roma: Život prosječnog čovjeka u BiH uopće nije lagan

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba
Težak položaj marginaliziranih žena u BiH jedan je od najaktuelnijih problema šire društvene zajednice u našoj državi, a upravo o tome su danas u Visokom razgovarale pripadnice romske populacije iz cijele BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH

Na okruglom stolu održanom u Općini Visoko sastale su se Romkinje iz Visokog, Tuzle, Prnjavora, Kaknja i Sarajeva, kako bi zajednički razgovarale o potencijalnim rješenjima brojnih problema s kojima se ovaj dio populacije susreće.

Posebno je važna i podrška Misije OSCE-a u BiH čiji predstavnici su, na čelu s ambasadorom Jonathanom Mooreom, također prisustvovali ovom okruglom stolu.

"Nama je veoma prijatno sastati se s Romkinjama, mi već godinama imamo direktne veze s ovim organizacijama. Mi smo govorili o konkretnim problemima, tačnije o obrazovanju, zdravstvenom osiguranju i vladavini prava. No, moram priznati da ja nisam tu došao sa rješenjima ni sa obećanjima, jer ovo su ogromni problemi koji postoje širom BiH u svim romskim zajednicama. Mnogo toga zavisi od lokalnih vlasti, te smo mi u kontekstu toga veoma zahvalni da smo se mogli sastati s gospođom Melinom, koja je Romkinja i radi u Općinskom vijeću Visoko", istaknuo je ambasador Moore u izjavi za medije poslije održanog okruglog stola.

On je dodao i kako Misija OSCE-a u BiH veoma aktivno prati probleme romske populacije, te kako kroz ovakve razgovore žele skrenuti više pažnje na konkretne probleme. Na taj način, nadaju se u OSCE-u, lokalne zajednice i drugi nivoi vlasti će doći i do konkretnih rješenja, kojima će poboljšati položaj kompletne romske populacije u BiH.

"Život za prosječnog čovjeka nije uopće lagan u BiH, a za Rome i Romkinje je posebno teško, jer ima toliko predrasuda", zaključio je Moore.

Inače, ovaj okrugli sto organizirala je Omladinska romska inicijativa "Budi mi prijatelj" iz Visokog, koja već duži vremenski period radi na poboljšanju položaja Roma u društvu. Posebno su ponosni na svoju predsjednicu Melinu Halilović, koja se od proteklih lokalnih izbora u BiH aktivno, kroz lokalnu vlast, bori za ostvarivanje prava romske populacije.

"Na današnjem okruglom stolu govorili smo o problemima sa kojima se susreće romska populacija, posebno žene Romkinje. Sve ovo održava se u okviru kampanje 'Mjesec dana ženskog romskog aktivizma', sa kojom smo simbolično krenuli za 8. marta, a kojom je planiran veliki broj aktivnosti. Jedna od njih je i današnji okrugli stol na kojem govorimo o konkretnim problemima s kojima se susreću Romkinje i romska populacija u cijeloj BiH", kazala je Halilović ovim povodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak