Provedeno istraživanje: Ko više zarađuje u BiH - žene ili muškarci

Radiosarajevo.ba
Provedeno istraživanje: Ko više zarađuje u BiH - žene ili muškarci
Paylab / Plata.ba
Međunarodni dan žena, 8. mart pravo je vrijeme kada se treba podsjetiti da su naše majke, sestre, kćerke, supruge, prijateljice i djevojke povlaštene u odnosu na muškarce kada je riječ o zapošljavanju na jugoistoku Europe.

Prethodnih dana provedeno je veliko istraživanje, koje pokazalo da je razlika u visini plate između žena i muškaraca i dalje prisutna, te da je to postao svjetski problem, prenosi Posao.ba.

Ovim istraživanjem pokazano je da žene u jugoistočnoj Europi, u prosjeku, zarađuju od 2 do 11 posto manje od muškaraca i to na istoj poziciji, a razlike su još veće ukoliko se prave poređenja u odnosu na konkretne radne pozicije.

Tačnije, prikazano je da žene općenito zarađuju od 9 do 24 posto manje u odnosu na muškarce, a ovo se u najvećoj mjeri pripisuje činjenici da žene više rade u sektorima i pozicijama na kojima su generalno primanja manja. Također, navodi se i da bi taj položaj žene mogle popraviti ukoliko bi bile asertivnije i kada bi pregovarale o plati.

Ovo istraživanje pokazalo je ipak da situacija nije najgora u Bosni i Hercegovini koja je predzadnja na listi zemalja sa najvećom razlikom između primanja žena i muškaraca. Najgora situacija je u Estoniji, gdje je razlika 24 posto, a slijede Poljska i Slovačka sa prosječnom razlikom od 23 posto.

Najbolje u regionu su Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, gdje su razlike između plata muškaraca i žena manje od 10 posto.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da se razlika u platama dva pola povećava proporcionalno sa godinama, te je ona značajna između 35 i 44 godine, a najveći razlog je to što žene prekidaju karijeru kako bi se ostvarile u ulozi majke.

„Neophodno je raditi na postepenom rješavanju ovih problema jer su žene vitalni dio radne snage i nepravedno je da se muškarci favoriziraju kada je u pitanju plaćanje njihovog rada samo zato jer su bolji pregovarači – posebno ako pregovaranje nije kriterij za posao koji se nudi", rekla je Samra Dedić, stručnjakinja za zapošljavanje i tržišta rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije