Jedan idealan turistički dan u Sarajevu: Šta vidjeti, gdje zaviriti

Radiosarajevo.ba

Osim ćevapa, bureka i ugodne razbibrige, Sarajevo nudi mnogo više ljepote, što je razlog da mu se brojni gosti vraćaju. 

Bez obzira na to da li u Sarajevo dolazite kao turista, iz poslovnih ili porodičnih razloga, kao "dijaspora", ili ste pak stanovnik ovog grada, ali zbog užurbane svakodnevice ne stižete prošetati njegovim ulicama s uživanjem, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da ga doživite punim plućima. 

Evo kako izgleda idealan turistički dan u Sarajevu

Nakon dobrog doručka, svoju sarajevsku šetnju započnite ispred Katedrale i spomenika Ivanu Pavlu II.  Katedrala Srca Isusova samo je jedna od znamenitih sarajevskih građevina za čiji nastanak je zaslužan arhitekta Josip Vancaš. Građena je od 1884. - 1889. godine, na narudžbu biskupa Josipa Štadlera, u kombinaciji elemenata gotike i romanike.

Ispred Katedrale je u aprilu 2014. podignut spomenik Papi Ivanu Pavlu II, rad akademskog kipara, rođenog Sarajlije Hrvoja Urumovića. Tokom rata u BiH i opsade Sarajeva, papa Vojtila nije propuštao da skrene pažnju svijeta na nepravdu koja je zadesila bosanski narod. Učinio je mnogo na ekumenskom i dijaloškom polju, bio prvi papa koji je ušao u sinagogu i džamiju, a govorio 263 puta o BiH. Dva puta je posjetio ovu zemlju, prvi put već 18 mjeseci nakon kraja rata, a potom i u junu 2003. Podsjećamo, papa Franjo planira svoju posjetu glavnim gradu BiH obaviti 6. juna

Galerija 11/07/95

Srebrenica je jedna od najpotresnijih priča u recentnoj historiji. Privatna galerija koja nosi naziv po danu kada je počinjen masakr u ovom bosanskom gradu, 11/07/95, ispričat će vam priču o Srebrenici kroz umjetničke fotografije najpoznatijih svjetskih reportera i galerijski koncept evropskog nivoa. Definitivno, "must see" u Sarajevu, a nalazi se u zgradi neposredno pored Katedrale. 


Tačka gdje se ljube Istok i Zapad

Nakon galerije uputite se prema Baščaršiji, ulicom Ferhadija. Na mjestu gdje ova ulica prelazi u Sarače, pogledajte u pod i vidjet ćete markirani znak koji simbolično označava mjesto susreta Istoka i Zapada. Pogledajte prema zapadu i vidjet ćete Sarajevo u austrougarskoj arhitekturi. Potom se okrenite ka istoku i ugledat ćete duh orijenta. Ova tačka svojevrsni je sarajevski Greenwich, a mnogi turisti slikaju se na tom mjestu s jednom nogom na Istoku a drugom na Zapadu. 

Gazi Husref-begov vakuf

Nastavite ulicom Sarači. U jednoj od kafanica možete potražiti osvježenje, ili ga naći na najpoznatijoj česmi u Sarajevu, onu koja se nalazi na ulazu u tzv. Gazi Husrev-begov vakuf. Za ovu fontanu važi legenda da će se onaj ko se jednom napije njen hladne vode, uvijek vraćati Sarajevu. 

Kada je riječ o Gazi Husrev-begu, recimo da je on bio na čelu Bosanskog sandžaka od 1521, pa do svoje smrti 1541. Za to vrijeme Sarajevo je postalo "ozbiljna čaršija", s obzirom na to da je izgradio veliku džamiju, sahat-kulu, Medresu (školu), biblioteku, Hanikah (školu za derviše), imaret (javnu dobrotvornu kuhinju), musafhanu (prenoćište)... Sve ove građevine možete pogledati na putu prema Sebilju, centru Baščaršije. S obzirom na to da se u ulici Sarači nalazi i Turistički info punkt - opskrbite se besplatnim brošurama u kojima ćete naći više podataka. 

Vijećnica

Na Sebilju osjetite šarenilo i vrevu stare sarajevske čaršije, udahnite mirise okolnih ćevabdžinica i uličicom Telali uputite se do sarajevske Vijećnice. Gradska kuća i simbol Sarajeva otvorena je 1896, i predstavlja najznačajniji austrougarski objekt u pseudomaurskom stilu. Započeo ju je arhitekta Karlo Paržik, nastavio Alexander Wittek, kojemu je kao uzor bila džamija Kemala II, zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. nakon što je Wittek izvršio samoubistvo, rad nastavlja Ćiril Iveković.  

Dramatična historija Vijećnice nastavlja se 1992. Granatom s položaja srpske vojske, ova zgrada, u kojoj je tada bila smještena univerzitetska biblioteka, zapaljena je u noći 25/26. augusta, zajedno s hiljadama knjiga koje su u njoj bile smještene, što je bio jedan od najtužnijih dana tokom opsade Sarajeva. Obnovljena Vijećnica otvorena je povodom stogodišnjice Sarajevskog atentata, 2014, a danas služi u protokolarne svrhe te kao izložbeni prostor Ne propustite ući u njenu aulu, pogledati fantastične vitraže koji krase elegantni interijer. U podrumu Vijećnice je izložbeni prostor gdje je trenutno postavljena izložba o posljednjih 100 godina Sarajeva. 

Muzej Sarajeva

Nakon Vijećnice zavirite u jedan od prostora u kojima djeluje Muzej Sarajeva - Brusa Bezistan. Tu ćete vidjeti veliku maketu Sarajeva iz Osmanskog perioda i saznati detalje iz historije grada. Muzej Sarajeva, inače, djeluje u nekoliko prostora, a mi vam svakako preporučujemo da posjetite i tzv. Muzej atentata, koji se nalazi na čuvenom "uglu koji je promijenio 20. stoljeće". 


Na tom mjestu, kod Latinske ćuprije, Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Bilo je to 26. juna 1914, a ovaj događaj smatra povodom izbijanja 1. svjetskog rata. 

Ručak na Baščaršiji uz priču o multikonfesionalnosti Sarajeva 

Nakon priče o atentatu, pravo je vrijeme za odmor i sređivanje utisaka. Preporučujemo vam da pojedete ukusan ručak u nekoj od aščinica gdje možete kušati tradicionalna bosanska kuhana jela, ili odaberite čuvene sarajevske ćevapčiće. Jedan od razloga što turisti vole Sarajevo su i relativno niske cijene po kojima se u ovom gradu može pojesti ukusan obrok. 

Nakon ručka koji možete začiniti nekom tradicionalnom slasticom i dobrom bosanskom kafom, boravak na Baščaršiji iskoristite da pogledate staru Jevrejsku sinagogu (danas je u njoj smješten Muzej Jevreja) izgrađenu 1581, te Staru pravoslavnu crkvu koja datira još iz 1539. godine. 

Upravo na ovom mjestu završava se šetnja starim dijelom Sarajeva koju ste tog jutra započeli ispred Katedrale - svojim koracima markirali ste poznatu sarajevsku priču o bogomoljama četiri konfesije koje na prostoru od samo nekoliko stotina metara egzistiraju stoljećima u Sarajevu. Zato ga i zovu "mali Jerusalem". 

Marijin Dvor: Historijski muzej, Parlament i shoping centri 

Na ulici Mula-Mustafe Bašeskije, nedaleko od Stare pravoslavne crkve, sjedite u taksi i zamolite ga da vas odvede do Historijskog muzeja BiH. Cijene taksija u Sarajevu su među najnižima u Evropi, a ukoliko vas je dvoje, troje ili četvero, na manjim relacijama se više isplati ići taksijem nego gradskim prijevozom. 

Historijski muzej BiH nalazi se udaljen od stare gradske jezgre nepuna 2 kilometra, na Marijin-Dvoru. Ovaj kvart, za čije su stare građevine također zaslužni neki od pomenutih arhitekata - Paržik, Vancaš i Iveković, danas predstavlja poslovni centar Sarajeva. Tu se nalazi zgrada Parlamenta BiH čiji je trg sedamdesetih godina 20. stoljeća projektirao poznati jugoslavenski arhitekta Bogdan Bogdanović

Tu se nalazi i velebno austrougarsko zdanje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u kojem se čuva sarajevska Hagada - pisani spomenik Jevreja iz 14. stoljeća, zajedno s još dva miliona artefakata iz bogate historije Bosne i Hercegovine. Nažalost, zbog neriješenih pravnih odnosa, Zemaljski muzej je već dvije godine zatvoren. Neka vas to ne obeshrabri, jer se samo na korak od njega nalazi Historijski muzej BiH - zgrada koja je svojom arhitekturom primjer jugoslavenske moderne (Boris Magaš i Edo Šmidhen). 

Ne propustite posjetiti ovaj muzej gdje možete vidjeti rekonstrukciju života građana Sarajeva tokom opsade u posljednjem ratu, ali i podsjetiti se na vrijeme Narodnooslobodilačkog rata i socijalističke revolucije. U muzeju se nalazi i poznati vitraž Voje Dimitrijevića: Smrt fašizmu - sloboda narodu. 

U eksterijeru se nalaze primjerci teške artiljerije iz 2. svjetskog rata među kojima su se ugurali stolići lokalne kafeterije. S ovog mjesta pruža se pogled na prelijepo Vilsonovo šetalište i plato na kojem bi uskoro trebala početi izgradnja Muzeja savremene umjetnosti. Projekt za ovu zgradu izradio je jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice Renzo Piano, a u njoj će biti smještene umjetnine iz Kolekcije Ars Aevi, koja se danas privremeno nalazi (i može obići) u Domu mladih na Skenderiji. Do tada, Sarajlijama ostaje pješački most Ars Aevi, istog arhitekte, koji kod muzejskog kvarta spaja dvije obale rijeke Miljacke 

Ukoliko ste u Sarajevu namjeravali obaviti šoping - Marijin Dvor je pravo mjesto za to, s obzirom na to da se ovdje nalaze čak tri velika trgovačka centra. Mi vam, ipak, preporučujemo da poklone i suvenire potražite u muzejskim shopovima ili autentičnim malim trgovinama u starom dijelu grada. 


Parking u centru Sarajeva

Sarajevo je skučen grad čije su ulice uske a mjesta za parking ograničena. Centar grada je lako obići pješice, jer se većina najznačajnijih objekata, institucija i atrakcija nalazi na potezu ne dužem od 3 kilometra. Na Marijin-Dvoru nalazi se nekoliko parking prostora gdje možete ostaviti svoje vozilo cijeli dan, po povoljnijoj cijeni, te nastaviti pješice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak