Javier Colomina za Radiosarajevo.ba: NATO neće dozvoliti sigurnosni vakuum na Balkanu

2
A. K.
Javier Colomina za Radiosarajevo.ba: NATO neće dozvoliti sigurnosni vakuum na Balkanu

U ekskluzivnom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Javier Colomina, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, govorio je o trenutnom stanju sigurnosti na Balkanu, uticaju ruske agresije na Ukrajinu i važnosti saradnje NATO-a s Bosnom i Hercegovinom.

Naglasio je da Alijansa ostaje posvećena stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, posebno u svjetlu ruskih interesa i secesionističke retorike u regionu.

Colomina je kazao da ruski ilegalni rat protiv Ukrajine destabilizira euroatlantski prostor i globalne odnose u cjelini. "NATO je odlučan u pružanju podrške Ukrajini kroz finansijsku pomoć, koordinaciju, obuku i dostavu vojne opreme izvan teritorije Ukrajine, u saveznim zemljama Alijanse," dodao je on. Kazao je i to da NATO želi izbjeći direktno uključenje u sukob, zbog čega se pomoć Ukrajini pruža van njenih granica.

Boris Ruge za Radiosarajevo.ba: NATO će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu uprkos izazovima

Govoreći o sigurnosnim izazovima na Balkanu, Javier Colomina je istakao da se NATO suočava sa sve većim zabrinutostima zbog malignog ruskog uticaja u regionu, posebno kroz djelovanje pojedinih političkih aktera. Osvrnuo se i na prisustvo NATO snaga, naglasivši da je povećan broj trupa u KFOR-u na Kosovu, kao i podrška EUFOR Althei u Bosni i Hercegovini.

Colomina je posebno naglasio da NATO neće dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u regionu. "Ostatak Balkana je strateški previše važan da bismo dopustili takav vakuum," rekao je on, dodajući da će Alijansa nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o procesu integracije NATO-a na Zapadnom Balkanu, Colomina je kazao da Alijansa smatra da proširenje NATO-a doprinosi stabilnosti regiona, ali da svaka zemlja treba samostalno odlučiti o članstvu, bez vanjskih uticaja. "Podržavamo euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine, ali tempom koji sama zemlja smatra prikladnim," naglasio je.

Cijeli intervju možete pogledati u videu ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak