Isusovac, pater Djaković za Radiosarajevo.ba: Papa dolazi tamo gdje je najpotrebniji

Radiosarajevo.ba
Isusovac, pater Djaković za Radiosarajevo.ba: Papa dolazi tamo gdje je najpotrebniji

Papa Franjo u posjet Bosni i Hercegovini stiže u subotu, 6. juna. Ovaj isusovac u Sarajevo stiže kako bi ljude naše zemlje "ohrabrio i umirio".

Tim povodom, portal Radiosarajevo.ba posjetio je jedinu Družbu Isusovu u BiH, na Grbavici, u Sarajevu, gdje su od '70-ih godina prošlog stoljeća.

U privatnoj kući, koju je do 1977. posjedovao zaljubljenik u automobile Miro Nose, danas je smještena Župna crkva svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici. Župu vodi župnik, pater Krešimir Djaković.

Mir vama – geslo papina posjeta su riječi koje je izrekao sam Isus Krist na dan svog uskrsnuća, kada se ukazao svojim apostolima koji su bili prestrašeni, razočarani i zaključani – jer su se plašili da će i njih snaći strašne muke koje je prošao Isus. Znamo li to, onda možemo shvatiti svu dubinu poruke koju nam Sveti Otac dolazi donijeti“, govori nam pater Djaković.


Dodaje kako papa dolazi donijeti mir, „da ljude pozove i potakne na zajedništvo, na uvažavanje drugih, da zajednički grade zemlju, žive jedni s drugima i budu mirotvorci“.

Župnik s Grbavice očekuje da će papa ohrabriti sve Bosance i Hercegovce, a posebno katolike iz naše zemlje. „Nažalost, svjedoci smo toga da je prije ovog rata u BiH bilo više od 800 tisuća katolika, sad ih ima oko 420 tisuća. Papa stoga i dolazi da ohrabri katolike, da spriječi njihov odlazak iz BiH“, dodaje naš domaćin u Župi.

Ističe i kako papa Franjo dolazi tamo gdje je najpotrebniji, pater Djaković navodi kako je ovo tek treći posjet pape Franje jednoj evropskoj zemlji: „Promislimo tako koliko papa voli ovu zemlji i njene ljude“. „Na nama je da se molimo Bogu da mu podari zdravlje i dug život da što duže šalje svoju poruku.“

Zvono koje će zvoniti na Svetoj misi koju će papa voditi na stadionu na Koševu, nakon mise ostat će u Sarajevu, u zvoniku Crkve svetog Ignacija Lojolskog koja se gradi na Grbavici, tik do Župe. Kako smo saznali, završena je stolarija (prozori i vrata) i izolacija krova i sad se treba raditi na fasadi i unutarnjem uređenju objekta za šta se, pak, čekaju novci.


U toj crkvi i centru pored odgajat će se omladina da budu „bolji ljudi“, priča pater Djaković. Inače, edukacija, odgoj i školstvo glavna su preokupacija isusovaca. Nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta vode upravo isusovci, a najpoznatiji čikaški Univerzitet Loyola, njujorški Fordham i tokijska Sophia.

Družbu isusovaca u 16. stoljeću osnovao je sveti Ignacije Lojolski koji je prešao trnovit put od vojnika do čovjeka koji je svoj život podredio Isusovoj filozofiji. Kažu i da je njegova knjižica s duhovnim vježbama svijetu donijela više svetaca nego što je slova u njoj...

Isusovci, kojih danas ima 17,5 hiljada i najbrojniji su red u Katoličkoj crkvi, u Bosnu i Hercegovinu stigli su 1882, na poziv prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Štadlera. On ih je zvao da vode sjemenište i gimnaziju u Travniku gdje su bili sve do 1944, odakle su ih prognali partizani koji su zauzeli zgradu sjemeništva.

Prije rata, u BiH su bile dvije župe Isusove. Jedna na Grbavici, u Sarajevu, a druga, Župa preobraženja Gospodnjeg u Borovici kod Vareša odakle je pater Djaković rodom, a koja je postojala do 1989.

Tokom posljednjeg rata, isusovci su morali otići iz svoje grbavičke crkve koja je tada bila na prvoj liniji, i to na dijelu linije koju su držale srpske snage. Vratili su se nakon rata, otvorili pučku kuhinju koja je hranila 300 Sarajlija, donosili su im hljeb, davali tečajeve omladini i obučavali ih za rad, pomagali izbjeglim, žrtvama mina, djeci i starijim... sve u namjeri da se širi filozofija isusovaca – pomoć ljudima, mir i ljubav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak