Isplati li se jesti u restoranima: Provjerili smo koliko košta iftar u Sarajevu i šta je u ponudi

2
L. M.

U nedjelju je nastupio prvi dan ramazana (muslimanskog mjeseca posta), a prekid prvog dana posta, odnosno iftar, nastupit će danas, 11. marta, u 17.53 sati u Sarajevu.

Iako za mnoge muslimane u Bosni i Hercegovini iftar predstavlja priliku za druženje s porodicom i prijateljima u ugodnosti vlastitog doma, u posljednjih nekoliko godina sve su prisutniji iftari u ugostiteljskim objektima.

Šta je u ponudi?

Mnogi objekti imaju posebne iftarske menije na kojima su uglavnom jela iz bosanske kuhinje - begova čorba, punjene paprike, ćevapi, pita - izbor je raznovrstan. 

Dragan Marković tužio Rukometni savez Bosne i Hercegovine

Pored osnovne "postavke" - hurmi, tope i limunade, na iftarskim medijima su begova čorba i pita, dok za glavno jelo, ovisno od mjesta, uglavnom možete jesti sarmu, sogandolmu, teletinu ispod sača s krompirom, pljeskavicu, jela s piletinom, neki tradicionalni desert (baklava, kadaif, hurmašica, tulumba) i kafa.

Cijene iftara nisu se znatno mijenjale u odnosu na prošlogodišnji ramazan, a kreću se od 25 KM pa do 65 KM

Pronašli smo iftarski meni koji košta 25 KM u jednom sarajevskom hotelu, a u ovu ponudu uključene su hurme, topa, begova čorba i salata za predjelo. Za glavno jelo dobijete rolovanu punjenu piletinu, rižu i povrće na puteru, a za desert hurmašicu.

Topa: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar

Međutim, ove cijene su mnogim građanima preskupe, posebno kad se uzme u obzir da je za dvije osobe potrebno izdvojiti od 60 do 130 KM.

Foto: Pexels: Iftar / Ilustracija

Iftarski meniji u restoranima koji se nalaze na Baščaršiji koštaju u prosjeku od 35 do 55 KM. Na meniju koji košta 40 KM nalaze se hurma, limunada, topa, somun, begova čorba, pileći odrezak u sosu od gljiva sa pečenim krompirom i grilovanim povrćem, sezonska salata, a kao desert dobijete mix bosanskih kolača plus kafa.

Ako izdvojite 15 maraka više, odnosno 55 KM, za glavno jelo ćete dobiti klepe, šarenu dolmu, pitu, kombinaciju junećeg bifteka i pilećeg odreska u sosu od gljiva, a sve ostalo ostaje isto. 

Za sve one koji žele skromno iftariti u Sarajevu imate mogućnost jesti u buregdžinici, ćevabdžinici i aščinicama pa izabrati jednu porciju iz njihove ponude, ali ako želite naći mjesto bilo bi dobro da rezervišete na vrijeme.

Dobro je istaći i da većina pekara radi sve do sehura (zore). Također, neke buregdžinice i ćevabdžinice na Baščaršiji u vrijeme iftara nude besplatno limunadu i hurme postačima, dok u drugim ugostiteljskim mjestima to nije praksa. 

Iftar na planini

Kada je riječ o hotelima i restoranima na planinama oko Sarajeva, cijene su u nekim slučajevima čak i niže od onih u gradu. Uglavnom su nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnje.

Cijene iftarskog menija na Trebeviću su od 35 do 59 KM ili od 24 do 32 KM, dok na Igmanu možete iftariti za 30 KM po osobi.

U jednom hotelu na Bjelašnici iftarski meni košta 30 KM i cijena ne ovisi od toga da li za glavno jelo jedete klepe, piletinu, junetinu ili pečenje.

/ Anketa

Da li su iftarski meniji u restoranima preskupi u odnosu na ono što imaju u ponudi?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak