Guverner Senad Softić upozorava: Inflacija i cijene će i dalje rasti!

3
Radiosarajevo.ba

Ne podržavamo uzimanje rezervi Centralne banke

Radiosarajevo.ba: Da li postoje osnove za tvrdnje da pojedine političke snage poput Dodika i njegove stranke stoje iza udara na CBBiH i kako vidite zahtjeve za, primjerice, izdvajanje 400 miliona KM za Robne rezerve RS iz deviznih rezervi? Da li ti pritisci dolaze eventualno i sa drugih političkih adresa?

Softić: Kao što sam već rekao, CBBiH će dosljedno provoditi Zakon o CBBiH i valutnu odbor. Valutni odbor se pokazao dobrim sidrom za bh. ekonomiju i garant je monetarne stabilnosti. Inicijative koje imaju za cilj uzimanje bilo kakvih rezervi Centralne banke ne podržavamo, jer se time narušava monetarna stabilnost zemlje i Zakon o CBBiH. Dobri poznavaoci prilika u monetarnoj ekonomiji znaju da ne postoje nikakvi ”viškovi“ rezervi u CBBiH i da svaka rezerva ima svoju svrhu.

Zajednički cilj držanja svih rezervi je jačanje valutnog odbora, odnosno monetarne stabilnosti kao osnovnog preduslova za razvoj naše ekonomije. U tom smislu, CBBiH će se dosljedno držati zakonskog mandata u ostvarivanju monetarne stabilnosti. Pored toga, podsjetio bih da su se vlasti u BiH, pa i oba entiteta, prilikom zaključivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom obavezale da neće pokretati bilo kakve inicijative koje se odnose na Zakon o CBBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak