Gradonačelnica Benjamina Karić najavila osvjetljavanje Aškenaske sinagoge

1
Radiosarajevo.ba

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, na svojoj je Facebook stranici najavila novi projekt osvjetljavanja znamenite bogomolje - Aškenaske sinagoge.  

Nakon što je prošle godine obilježena 120. godišnjica postojanja, pokrenuta je izrada projekta za iluminaciju sinagoge, a za to će biti zadužena upava Grada Sarajeva, što je potvrdila i gradonačelnica Benjamina Karić.  

"Prošle godine navršilo se 120 godina postojanja Aškenaske sinagoge u Sarajevu. U tu čast pokrenuli smo izradu projekta iluminacije sinagoge koji je danas završen. Kompletnu izvedbu projekta u iznosu od 90.000 KM snosit će Grad Sarajevo.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Aškenaska sinagoga je prvi vjerski objekt sagrađen u pseudomaurskom stilu po nacrtima arhitekta Karla Paržika. Ponosni smo na naše Sarajevo, jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija i želimo sačuvati vjerske objekte koji su veliki i važan dio našeg bogatog kulturno-historijskog naslijeđa", napisala je Karić na društvenim mrežama.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 10. jula 2006. godine je donijela odluku da se Aškenaski hram u Sarajevu u vlasništvu Jevrejske vjeroispovjedne opštine aškenaskog obreda u Sarajevu proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak