FBiH: Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama

Radiosarajevo.ba
FBiH: Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama


U proteklih pet godina došlo do smanjenja broja poginulih u saobraćaju za 35,5 posto, teško povrijeđenih za 43,3 posto, a broja saobraćajnih nesreća za 19,85 posto u odnosu na raniji višegodišnji trend, pokazuju završne analize iz oblasti sigurnosti saobraćaja Ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP), javila je Fena.

Istovremeno, procjena Ekspertnog tima FMUP-a za provedbu Akcionog plana u sklopu Strategije sigurnosti drumskog saobraćaja FBiH 2008.-2013. svjedoči o tome da je koordiniranim aktivnostima poduzetim tokom petogodišnjeg perioda spašeno 436 života, a da je broj osoba s teškim tjelesnim povredama u saobraćaju smanjen za 2.774, odnosno da je za 26.792 smanjen broj saobraćajnih nesreća u odnosu na raniji trend.

U FBiH iz ranijih perioda, četiri uzročnika - neadekvatna brzina kretanja vozila, alkoholiziranost sudionika u saobraćaju, nepoštivanje prvenstva prolaza i nepropisno preticanje, uzročnici su oko 60 posto ukupnog broja registriranih saobraćajnih nesreća.

Na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o rezultatima primjene spomenutog akcionog plana govorili predsjednik Ekspertnog tima FMUP-a Kemal Ademović, te članovi ovog tima - Muhidin Alić, prof. dr. Safet Kapo, Željko Klisara, prof. dr. Osman Lindov i Tino Krivić, ocjenjeno je kako je primjena mjera i aktivnosti iz domena sigurnosti drumskog saobraćaja u FBiH, osim smanjenjem broja stradalih u saobraćaju, rezultirala i jačanjem svijesti građana o rizicima neadekvatnog ponašanja u saobraćaju, odnosno saobraćajne kulture uopće.

Neprilagođena brzina i vožnja pod djejstvom alkohola i nadalje su najčešći uzročnici saobraćajnih nesreća u Federaciji BiH, iako u posljednjih pet godina bilježe trend smanjenja u odnosu na raniji period.

Inače, tokom petogodišnje provedbe spomenute strategije, pripadnici kantonalnih MUP-ova u FBiH su u sklopu represivnih mjera sankcionirali 708.050 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja motornih vozila, a za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 81.461 slučaj.



Istovremeno, registrirano je 29.130 slučajeva sankcioniranja za nepropisno preticanje, te 13.570 za nepoštivanje svjetlosne signalizacije, odnosno 19.931 slučaj sankcioniranja zbog upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita, kao i 25.438 slučajeva radi korištenja mobilnog telefona za vrijeme upravljanja motornim vozilom, a za nekorištenje sigurnosnog pojasa i nekorištenje zaštitne kacige 113.312 slučajeva.

Članovi Ekspertnog tima izrazili su očekivanje da će, s obzirom na rezultate koji su iznad očekivanih, nadležni organi i institucije prepoznati potrebu nastavka planskih aktivnosti u oblasti sigurnosti drumskog saobraćaja u FBiH, ali i na nivou BiH, naglašavajući da se radi o procesu koji korespondira sa temeljnim odrednicama UN-ove dekade sigurnosti 2011.-2020., kojom se podcrtava obaveza zemalja-članica da ulože maksimalne napore na povećanje stepena sigurnosti u saobraćaju, javila je Fena.

Ovaj je tim sačinio i preporuke kojima se insistira na unapređenju zakonskog okvira, uključivanju i drugih ministarstva i institucija u stvaranje ambijenta za sigurno odvijanje saobraćaja, te angažiranju na jačanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta na planu daljnjeg smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, poginulih i teško povrijeđenih osoba u saobraćaju.

Završni izvještaj Ekspertnog tima bit će dostavljen Vladi Federacije BiH putem federalnog ministra unutrašnjih poslova uz preporuku da se nastavi primjena strategije sigurnosti drumskog saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak