Znate li kako je nastala poznata fotografija Alberta Einsteina

Radiosarajevo.ba
Znate li kako je nastala poznata fotografija Alberta Einsteina

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Einsteinom sa isplaženim  jezikom. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.

No, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija zaista autentična. Što se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerojatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, no Einsteinovo lice i - jezik na fotografiji su njegovi.

Slika je nastala nakon proslave 72. rođendana slavnog fizičara. Naime, prijatelji i kolege pripremili su proslavu 14. marta 1951. godine u Princeton klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Slavni fizičar je na zabavi upoznao profesionalnog fotografa Arthura Sassea koji je napravio nekoliko fotografija.

Zabava se završavala, a umorni profesor je krenuo do automobila. Sasse se prišunjao do automobila i pitao Einsteina da napravi još jednu fotografiju. On se okrenuo prema njemu i ispružio jezik i tako je nastala slavna fotografija.

Arthur Sasse poslao je nekoliko primjeraka svih fotografija koje je napravio na zabavi, a Einstein se odmah "zaljubio" u sada već legendarnu fotografiju, te je naručio devet primjeraka. 

Slavni fizičar je ovu fotografiju koristio u svim čestitkama koje je od tada slao, što pokazuje koliko mu se dopala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak