Čuvari tradicije: Mirsad Kapetan već 20 godina pravi sita i rešeta (FOTO)

Radiosarajevo.ba

U vremenu masovne proizvodnje teško opstaju stari i tradicionalni zanati. Sve je manje zainteresiranih, no ipak postoje svijetli primjeri kojima ova tradicija zaista mnogo znači.

Mirsad Kapetan već dvadeset godina proizvodi obod za sita i rešeta. Zanat kojim se rijetko ko bavi u BiH naučio je od svog oca. 

"Sito i rešeto služe za prosijavanje brašna, pšenice... Većinom ih koriste pekare, jer su njima najpotrebnije. Zato sam htio da se ovaj zanat malo proširi, da vide ljudi da se ovo još radi kod nas u Bosni. Uz sito i rešeto mogu da pravim i kutije za sir ili slično. Sve vrste pletiva postavljamo na sita i rešeta, a narudžbe mogu biti u svim dimenzijama", kaže nam Mirsad.

Zanatlija Mirsad iz Donjeg Vakufa ima i sina koji mu često pomaže u radnji, posebno s radom na mašinama.

"U radnji su tri mašine koje koristimo za savijanje drva, spajanje, šlajfanje drveta da bude čisto... Obično za jedno sito treba pet minuta, a narudžbe idu na više komada, npr. 20 velikih i 20 malih sita. Veliko rešeto može baš dugo trajati jer je kvalitetno urađeno od smreke i bukve", pojašnjava Mirsad. 

Više informacija o ovoj obrtničkoj radnji možete saznati ovdje. 

A u međuvremenu, u našoj fotogaleriji možete pogledati kako izgledaju njihovi proizvodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak