Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije

2
A. Sokolović

Turska. Kada spomenete ovu prelijepu euroazijsku državu smještenu u jugoistočnoj Europi, prva pomisao vam je skoro uvijek šoping ili obilazak Istanbula ili ljetni odmor na prelijepim obalama Kemera ili Marmarisa.

Turska, osim sigurnog turizma zadnjih mjeseci u vrijeme korone, posljednjih godina uživa uz još dva veoma popularna mjesta za brojne turiste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Balkana, ali i Rusije, Ukrajine i Azijemagična Kapadokija i prelijepi SKI resort Erciyes, nedaleko od Kayserija.

Upravo među tim turistima našla se i ekipa portala Radiosarajevo.ba, koja je uživala u oba turistička mjesta u Turskoj, gdje smo se mogli uvjeriti koliko je u vrijeme pandemije turizam u nama prijateljskoj zemlji – siguran. I zaista jeste.

FOTO: AA: Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije

Za opis svih ljepota Kapadokije zaista su vam premala dva dana koliko smo mi bili, ali ćemo u ovom tekstu učiniti sve da vam približimo čarobnu vožnju balonima na 800 metara visine iznad prirodnih ljepota jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu.

Magična Kapadokija

U samom srcu Anadolije nalazi se magična Kapadokija. Teško ćete se odlučiti na prvu šta izabrati. Vožnju balonom, kupanje u bazenima sa prelijepim pogledima na prirodne ljepote ove oblasti zaista neobične arhitekture koje su nastale zbog vulkanskih lava, kiše i vjetrova.

Kapadokija na listi svjetske baštine UNESCO-a

Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, koji je nastao erozijom vulkanskog pepela.

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake (Love Valley), ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela.

Kapadokija je na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak