Britanska ambasada nastavlja pružati podršku projektu "Žene, mir i sigurnost"

0
Radiosarajevo.ba

U partnerstvu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga te NATO-a, Britanska ambasada u Sarajevu nastavila je pružati podršku projektu "Žene, mir i sigurnost".

Cilj je osigurati veću rodnu ravnopravnost u Oružanim snagama BiH u svim aktivnostima uključujući i u učešću u mirovnim misijama.

U Čapljini su se aktivnostima na ovom projektu pridružili i predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Podsjetimo, uAkcijskom planu za promicanje rodne ravnopravnosti iz 2004. godine, 57 država članica se obvezalo da će OESS-u podržati provedbu Agende „Žene, mir i sigurnost“ u regiji OESS-a.

To se ostvaruje kroz izgradnju kapaciteta za izradu NAP-ova za provedbu UNSCR-a 1325 koji su više usmjereni na rezultate. Terenske operacije, institucije i relevantni odjeli u okviru Sekretara OESS-a izgradili su kapacitete za pomoć u provedbi NAP-ova.

Neki od primjera podrške OESS-a u ovoj oblasti su ciljane obuke za osoblje sektora sigurnosti na temu žena, mira i sigurnosti i pružanje pomoći u razvoju mjera za povećavanje uključenosti žena u sigurnosne službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak