Božić u Visokom vjernici dočekali u urušenoj crkvi, nacionalnom spomeniku

Naim Kavazić
Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje.

"Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista,  i praznik je rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja", kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović.

Ističe da je to najradosniji hrišćanski praznik, kojem prethodi Badnji dan, a kojeg su visočki pravoslavni vjernici obilježili u Crkvi Svetog velikomučenika Prokopija koja je izgrađena 1857. godine i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

"U crkvi se nalazi jedna od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH koja je nastala poklonima parohijana, a najstarija je urađena u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz 15. vijeka", rekao je Rađenović.

Međutim, iako je proglašena nacionalnim blagom, Rađenović naglašava da je hram u veoma lošem stanju i da prijeti opasnost od obrušavanja zidova.

"Na najradosniji praznik želim da skrenem pažnju na činjenicu da je došlo krajnje vrijeme za obnovu crkve. U današnje vrijeme ljudskom razumu i dostojanstvu ne priliči stanje ovog objekta", dodaje protojerej Rađenović.

FOTO: Radiosarajevo.ba / Ulaz u Crkvu Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom

Prema njegovim riječima, do sada su nekoliko puta aplicirali s projektima obnove prema nadležnim ministarstvima, ali do velikog pomaka u obnovi svih ovih godina nije bilo.

"Oni koji su na vlasti, ako misle dobro ovoj zemlji, narodima koji žive u BiH i sebi, ne smiju dopustiti da ovakve drevne svetinje, spomenici vjere i kulture, kao što je Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom propada", istakao je.

U razgovoru smo se dotakli i vandalskog čina iz polovine prošle godine, kada je oskrnavljena tek obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Čekrčići u Visokom, tako što je zapaljena unutrašnjost i inventar u samoj bogomolji.

"Nažalost, ovaj događaj je veoma uznemirio sve pravoslavne vjernike i poslao veoma ružnu poruku svim normalnim ljudima u BiH i nadam se da se nikad i nigdje neće dogoditi ništa slično", rekao je za Radiosarajevo.ba Rađenović.

FOTO: Radiosarajevo.ba / Paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović

Kako kaže, zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica odmah je sanirana šteta koja je prouzrokovana, ali je ovaj vandalski čin veoma uznemirio sve pravoslavne vjernike i povratnike Srbe u Visokom.

Rađenović je rekao da je na području visočke parohije ostalo još 30-ak pravoslavnih domova koji su naseljeni pretežno starijim stanovništvom, koji se nadaju da će sljedeći Božić dočekati u obnovljenoj crkvi.

"Nadam se da ćemo sljedeći Božić dočekati u svoj ljepoti naše srkve, koja će biti ogledalo općine, naroda i svih nas koji će dolaziti i poštovati ovu svetinju" istakao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak