Aida Redžepagić: Moje fotografije žena s hidžabom su test tolerancije (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Fotografkinja Aida Redžepagić prije sedam mjeseci započela je projekat koji je nazvala Tolerancija na testu: Otkrivanje predrasuda. Riječ je o seriji fotografija koje prikazuju uspješne žene koje nose hidžab. 

O motivima za ovaj projekat, autorica kaže: "Jedna kolegica se šokirala kada je vidjela kako se jedna djevojka koja nosi maramu rola na Vilsonovom šetalištu zajedno sa svima ostalim. Njena reakcija je bila 'pozitivni šok', ali ipak šok, što je za mene značilo i predrasudu. Pronašla sam žene koje nose hidžab i bave se različitim zanimanjima: novinarke, alpinistice, doktorice, menadžerice, wellness terapeutkinje…

Sa svakom od njih sam provela po nekoliko sati, a nekada i po cijeli dan jer nisam samo željela da ih fotografišem nego i da ih upoznam, porazgovaram s njima. Tako se ispod svake fotografije može naći i djelić naših razgovora, nešto što sam izvukla upravo iz tih druženja", kaže autorica fotografija koje su, povodom Međunarodnog dana tolerancije (16. novembar) izložene u sarajevskom centru Nahla. 

"Radeći na ovom projektu radila sam i na vlastitim predrasudama, a vrlo često nismo ni svjesni da ih imamo. Društvo nam nametne neke stereotipe i mi ih prihvatimo kao takve, ne dovodeći ih u pitanje i ne preispitujući ih. Većina ljudi pri samom viđenju hidžaba ima svoju viziju osobe u koju gleda. Ponekad je ona neutemeljeno pozitivna (povjerenje u osobu samo iz razloga što nosi maramu iako je ne poznajemo) ili negativna (mislimo da je zatvorena za komunikaciju i da ako ne dijelimo istu religiju nemamo o čemu s tom osobom razgovarati). Kao što je jedna od djevojaka koje sam fotografisala rekla: 'To bi vam isto bilo kao kada biste rekli da su sve djevojke kratke kose iste. Možda mi nemamo ništa zajedničko, možda nikada nismo gledale iste filmove, čitale iste knjige, osim hidžaba ništa drugo nas ne veže!'

Upravo ovom izložbom ja sam htjela 'otkriti' taj stereotip o 'pokrivenim', pokazati da je slika mnogo šira od one plasirane u medijima i da trebamo dozvoliti sami sebi da povremeno preispitamo vlastite predrasude i oslobodimo ih se, o kome god da se radi", objašnjava autorica.

U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija s izložbe.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak