7 u 7: Krv, suze suzavac, Bosno moja poharana...

Radiosarajevo.ba
7 u 7: Krv, suze suzavac, Bosno moja poharana...

Sedmica u kojoj je, poslije skoro dvogodišnjih priprema, i zvanično počela predizborna kampanja, ali i školska godina, kako se i očekivalo, bila je veoma burna.

Piše: Faruk Vele

Protesti, štrajkovi, otvorene istrage, tenzije, krv, suze i suzavac obilježili su i sedam dana septembra.

Radiosarajevo.ba donosi pregled najvažnijih događaja.

RAMUSH NA GRANICI
Poruka Kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da nema promjena granica na Kosovu odjeknula je regionom u subotu, 1. septembra. On smatra da je poziv na nove granice, zapravo poziv na nove tragedije. Istovremeno, to je bio snažna poruka svima kojima su granice jedini problem ovih prostora.

Istog dana u Sarajevu je „odjeknula“ vijest da su noć prije zapaljeni automobil i kuća člana Nadzornog odbora „Cesta FBiH“  Harisa Jašarevića. Zabrinuti čovjek je kazao da su pokušali likvidirati njega i njegovu porodicu. Istraga je, naravno, u toku, a javnost se nada neće pokazati kako su se automobil i kuća „sami zapalili“, baš kao što je jedan konj nedavno izvšio samoubistvo.

OTAC HRABROST 
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Zorana Bošnjaka i Mike Marjanca, pripadnika MUP-a RS zbog sprječavanja dokazivanja u slučaju Davida Dragičevića, objavljeno je u nedjelju, 2. septembra. Time je nastavljena hrabra i beskompromisna borba Davora Dragičevića za istinu o ubicama njegovog sina Davida. To je priča koja postaje sve ozbiljniji problem za režim Milorada Dodika. Istog dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio se susresti sa zvaničnicma Kosova.

MALA RAJA U ŠKOLI
U ponedjeljak, 3. septembra, počela je nova školska godina. Suze radosnice i fotografije ne Facebooku i, naravno, gužve, ispratile su „malu raju“ u život. No, naravno, ne i bez problema. Hrabri roditelji djece s poremećajima iz autističnog spektra koji pohađaju EDUS-ov program rada i koja nisu krenula u vrtiće, protestovali su pred zgradom kantonalne Vlade u Sarajevu.

Od ministarstva obrazovanja i ove godine traže sistemska rješenja. Jedna žena upitala je ministra Elvira Kazazovića gdje su njegova djeca? Ministar tvrdi kako Vlada izdvaja novac za tu grupu djece, te da sistem postoji, ali da ga treba poboljšati. 

Započelo je i ponovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Srebrenici, a nakon što su prvostepenom presudom oslobođeni. Orić je pravosnažno oslobođen i u Haškom tribunalu. U kasarni Butmir je otvorena zajednička vojna vježba „Brzi odgovor“.

JA SAM PARTIZAN, MAMU VAM...
U utorak, 4. septembra u Banjoj Luci preminuo legendarni, najbolji bokser svih vremena u BiH - Marijan Beneš. Ispraćen je sa jugoslovenskom zastavom, kao partizan.

„U Srbiji sam bio ustaša, u Hrvatskoj četnik, a ja sam partizan, mamu vam je***", poruka je nacionalistima koju je svojevremeno uputio legendarni Beneš. Ona  najviše govori o njemu.

U Zastupničkom domu Paralmenta BiH nije prošla inicijativa za smjenu Dragana Mektića. Bio je to zahtjev SNSD-a i DNS-a, vjerovatno manevarski potez kako bi se Metića pokazalo „bošnjačkim ministrom“ u očima javnosti u RS-u.

SUZAVAC NA ASFALTU
Protesti obespravljenih boraca kulminirali su u srijedu, 5. septembra. Nakon što su prvo blokirali zgradu Parlamenta FBiH, nastavili su blokadu glavnih sarajevskih saobraćajnica, od Hamdije Kreševljakovića do Obale Kulina bana.

Upravo na Obali, ispred zgrade Pravnog fakulteta došlo je do žestokog obračuna između boraca i specijalaca, a N1 je objavio snimak tuče. Policija je suzavcima i pendrecima razbila blokade. Napadnut je i novinar „Oslobođenja“.

Povrijeđenih je bilo na obje strane, a ružne slike prebijenih boraca na ulici, kao i krvavih specijalaca otišle su u region.

Umro je jedan od uhapšenih demobilisanih boraca Ramiz Bećirović, jutros u svojoj kući u Žepču.

Istog dana, skandaloznom odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija, zbog dojma da su pristrani izuzeti su predsjedavajući Theodor Meron te članovi Carmel Agius i Liu Daqun. Sva trojica izuzetih sudija iskusne su sudije Haškog suda. U javnosti je postavljeno pitanje da li Francuska vraća stare dugove Mladiću.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora. Primaju samo hitne slučajeve, odnosno vitalno ugrožene osobe.

NIJE IM LAKO...
Policijska uprava Trebinje dostavila je u četvrtak 6, septembra, krivičnu prijavu protiv ratnog predsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine, ministra vanjskih poslova naše zemlje, kao i člana Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

„Ovo je treći ili četvrti pokušaj ove vrste. Radi se o jednom osmišljenom i dobro finansiranom projektu. Cilj je skretnje pažnje sa izrečenih presuda... Krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti“, kazao je dr. Silajdžić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, „ovo bi trebalo da pomogne onima koji su počeli zagovarati promjene granica na Balkanu“.

„Tu istina i činjenice ne igraju nikakvu ulogu baš kao u Himlerovom priručniku za medije. E sada, nije (im) ni jednostavno, treba braniti jedan u osnovi fašistički projekat i zbog toga je sve ovo“, zaključio je dr. Silajdžić.

KO PREŽIVI...
Davor Dragičević
, otac stradalog banjalučkog mladića Davida, jučer je tražio istinu o smrti svog sina i na skupu na kojem su kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i drugi članovi SNSD-a, ozvaničili početak predizborne kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH.

S natpisom „Ko je ubio Davida Dragičevića“ Davor je stajao u blizini funkcionera SNSD-a, a potom mu je prišao Milorad Dodik, koji je rekao da niko iz SNSD-a ne sprječava da se otkrije istina i niti je u svemu što se dešavalo u tom slučaju učestvovao. Davor je poručio da se „niko neće izvući“.

Na koncu, 7. septembra, u BiH je zvanično otpočela preizborna kampanja. Ko preživi, neka priča...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak