30 godina od pogibije Vinka Šamarlića: Dan kada je Zmaj od Bosne ušao u legendu

8
Radiosarajevo.ba

Sutra (srijeda, 8. juni) navršit će se 30 godina od pogibije Vinka Šamarlića, jednog od najvećih heroja Odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., kao 30. godišnjica Bitke za Hrasno Brdo, također, jedne je od presudnih bitaka za odbranu Sarajeva tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u kojoj se svoj život položio i komandir Interventne jedinice Odreda policije „Bosna“.

Piše: Faruk Vele

Tog dana svoje živote položili su brojni branitelji Sarajeva. Heroj Vinko Šamarlić je predvodio Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“, koji su u Bici za Hrasno Brdo učestvovali zajedno sa pripadnicima iz Odreda Hrasno Brdo, Pofalićko-velešićkog odreda, SJB Novo Sarajevo i drugih patriotskih organizacija.

Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

Ugasli olimpijski plamen

Iako je mogao birati između priprema za odlazak na Olimpijske igre u Barcelonu i učešća u akcijama, nije želio ostaviti svoje saborce i izabrao je odlazak u svoju posljednju bitku.

Program obilježavanja

Povodom dvije značajne godišnjice sutra, 8. juna će biti će upriličeno polaganja cvijeća i obraćanje prisutnima na grobu heroja Vinka Šamarlića u 10:00 sati na groblju Lav.

Također, u 13.30 u naselju Hrasno Brdo (Posavska ulica) bit će upriličeno cvijeća i obraćanje zvanicama na spomen ploči „Vinko Šamarlić“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije

Podijeli članak