Edna Šunjić je šampionka, liderica inkluzije, ponos: Osvojila drugo mjesto na takmičenju u skijanju!

1
Dž. M.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se danas, 21. marta. Iako se uvijek na današnji datum priča o inkluziji, kontaktirali smo Sabinu Šunjić, majku Edne Šunjić, djevojke sa Downovim sindromom.

Već smo pisali o Edni Šunjić, ona je tokom svog života nizala mnoge uspjehe i naravno, još nikada nije prestala da se bori i da niže mnogobrojne uspjehe.

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je njena majka Sabina, te je istakla da je porodica ključna podrška za djecu sa Downovim sindromom.

Hiljade turista prošle godine posjetilo 'najopasniju zemlju' na svijetu, očekuju da će broj rasti

Edna Šunjić sada je završila treću gimnaziju u Sarajevu, članica je Vijeća sportista Evropske specijalne olimpijade, trenira stolni tenis, plivanje i naravno skijanje. Upravo je u petak, 17. marta osvojila drugo mjesto na takmičenju u skijanju. Uz to, jedina je osoba s Downovim sindromom koja je učestvovala na EYOF-u, a trenutno je i na praksi u jednoj sarajevskoj radnji.

S obzirom na to da se danas obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, Sabina se za portal Radiosarajevo.ba podsjetila o tome kako je bilo na samom početku, te da je Ednina borba za inkluzivnost počela još davno, ali najviše kroz srednju školu. 

"Dali smo sve od sebe da Edna i ostala djeca imaju veću podršu, sada djeca imaju posebne asistente tokom školovanja, a njeni vršnjaci su joj zaista pomogli da se uključi u društvo", kazala nam je Sabina Šunjić, te je naglasila da se još bore da ta inkluzivnost pređe na svaku sferu života.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Život sa Downovim sindromom

Poseban akcenat je Šunjić stavila na zapošljavanje osoba s Downovim sindromom.

"Društvo treba gledati njene sposobnosti, a ne njene prepreke", poručila je i uz to dodala da ako ta djeca ne nastave da rade nakon školovanja uspjeh nije potpun. 

Put borbe za inkluzivnost je bio trnovit, ali ipak Edna i Sabina nisu odustale. Nastavile su hrabro da se bore, kako bi danas Edna imala sretan i uspješan život. 

"Njena borba je urodila plodom, pa je iz tog razloga Edna pozvana na obilježavanje 75. godišnjice treće gimnazije u Sarajevu. Ovom obilježavanju prisustvovali su i mnogi političari kao i član Predsjedništva Željko Komšić", izjavila je za portal Radiosarajevo.ba i pojasnila da je pozvana zato što je upravo ona obilježila početak inkluzije u ovoj školi

Za kraj razgovora, poslala je jako emotivnu poruku za sve čitatelje portala Radiosarajevo.ba.

"Edna se borila i sada je prihvaćena. Prihvaćena je i u plivački klub što nije bilo nimalo laka stvar, ali to ju je ohrabrilo, izgradilo je. Očekujemo da će ona i dalje biti prihvaćena u društvu. Borba će trajati, posebno sada kada počinje drugi dio. Dio kada se borimo za inkluziju na radnom mjestu i adekvatnu spremu poslodavaca", zaključila je Sabina Šunjić.

Edna ima podršku roditelja, dobrih ljudi i osoba koji je vole. Sada je red i da društvo pruži pažnju osobama sa Downovim sindromom, da im pruži priliku i da ih prihvate. Ipak, radi se o čudesnim ljudima, čiji zagrljaj posebno vrijedi i oporavlja, čija ljubav se najjače osjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak