Kampanja "Ne želimo biti sjenke": Zenica traži stalno finansiranje za osobe s invaliditetom

0
Radiosarajevo.ba
Kampanja "Ne želimo biti sjenke": Zenica traži stalno finansiranje za osobe s invaliditetom

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica pokrenuli su kampanju “Ne želimo biti sjenke”, koja ima za cilj da se omogući kontinuirano budžetsko finansiranje, a time i rad organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata sa područja grada Zenica.

"Naglašavamo da u kontekstu zakonskih rješenja, sticanja statusa i reprezentativnosti organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, postoji zakonska obaveza svih nivoa vlasti da obezbjede budžetsko finansiranje redovnih godišnjih programski aktivnosti udruženja i organizacija", kažu iz Udruženja Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica i dodaju da su sočeni sa izazovima nedostatka stabilnog finansiranja, organizacije koje pružaju podršku osobama sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata suočavaju se sa poteškoćama u realizaciji svojih aktivnosti i programa.

"Kampanja "Ne želimo biti sjenke" stavlja naglasak na važnost dugoročne podrške ovim organizacijama kako bi mogle kontinuirano pružati neophodnu podršku zajednici. Osim toga, adekvatno finansiranje doprinosi širem društvenom cilju inkluzije i jednakih prava za sve građane, stvarajući tako pravednije i pristupačnije društvo za sve njegove članove, kazali su iz Udruženja Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Još jedan udarac za Milorada Dodika: Iz PIC-a još jednom naglasili - entiteti unutar BiH nisu države

Osiguravanjem kontinuiranog finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom, Grad Zenica bi pokazao svoju posvmanećenost principima jednakosti i inkluzije, pružajući podršku najranjivijim članovima zajednice. Time bi se stvorili uslovi za njihovu potpunu integraciju u društveni, kulturni i ekonomski život grada.

Jednak pristup resursima i podršci bi omogućio osobama sa invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal i doprinesu zajednici na način koji odgovara njihovim sposobnostima i interesovanjima.
Ovo bi dodatno obogatilo Zenicu kao grad otvoren za sve svoje građane, bez obzira na njihove životne okolnosti.

Ministarstvo zdravstva KS: Obezbijeđena dodatna ortopedska pomagala za RVI i RVI paraplegičare

"Dio smo društvene zajednice i zaslužujemo da nam se omogući nesmetan rad, što je poruka za građane i institucije na svim nivoima", zaključili su iz Udruženja Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak