Grad Sarajevo odbio zahtjev Bh. povorke ponosa: Vijećnica neće biti osvijetljena u duginim bojama

17
Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo odbio zahtjev Bh. povorke ponosa: Vijećnica neće biti osvijetljena u duginim bojama

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa informisao je javnost da je Grad Sarajevo odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odbijen zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo.

Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16.06.2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis.

Poslije danas objavljenog teksta medija BIRN na ovu temu, dobili smo i odgovor u tekstu e-maila u 18:43, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik. U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu!

Benjamina Karić još uvijek nije dala dozvolu da se Vijećnica osvijetli u duginim bojama

Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?!

Ovo je još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji", saopćili su iz Bh. povorke ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak