Vojka Smiljanić-Đikić umrla jutros u Sarajevu

Fena
Vojka Smiljanić-Đikić umrla jutros u Sarajevu
Vojka Smiljanić-Đikić, pjesnikinja, prevoditeljica i urednica, umrla je jutros u Sarajevu nakon duge i teške bolesti.

Novinar Ranko Mavrak, čija je karijera započela na Trećem programu Radio Sarajeva u vrijeme kad je Smiljanić-Đikić bila glavna urednica, kaže da je u posljednjim mjesecima života voljela podsjećati na riječi Susan Sontag "da nikad neće doći vrijeme u kojem čovjek neće osjećati potrebu za kulturom".

To je ujedno bio stvaralački kredo Vojke Smiljanić-Đikić, ističe Mavrak.

"Bila je vrsna intelektualka, izuzetna rukovoditeljica, sjajna osoba, erudita i neko ko se prema osobama s kojima radi odnosio s majčinskom brigom i pažnjom", sjeća se on.

Vojka Smiljanić Đikić vodila je malu redakciju koja je ostavila velikog traga u kulturnoj historiji BiH prije rata. Kroz Treći program Radio Sarajeva prošla je i stasala skoro cijela relevantna kulturna elita tadašnje Bosne i Hercegovine.

"Ti napori ostavili su vidljiv dokaz koliko je u ovoj zemlji uvijek bilo pameti, potencijala i intelektualne energije, a Treći program pod njenim uredništvom bio je prostor za takvo izražavanje; pandan i žestoka konkurencija kulturnoj intelektualnoj sceni Beograda, Zagreba i Ljubljane", riječi su Ranka Mavraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak