Umro je poznati slikar, kipar i grafičar Munir Vejzović

1
Radiosarajevo.ba
Umro je poznati slikar, kipar i grafičar Munir Vejzović

U Zagrebu je u 80. godini života preminuo poznati slikar, kipar i grafičar Munir Vejzović.

Na likovnoj sceni djeluje od sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća. U tom polustoljetnom stvaralaštvu, ostvario je bogati opus koje je visoko vrednovala i kritika i publika.  Njegove gradske vedute, najčešće Zagreba, aktovi, mitološki prizori, cvjetni motivi, samo su dio iz njegovog plodnog stvaralaštva.

"Naturalizirani Zagrepčanin, koji je zasigurno nacrtao neke od naljepših veduta Zrinjevca, Cvjetnoga trga. No bio je i izraziti umjetnik koji je sasvim sigurno znao najviše slikarske ljepote izvući iz grafičkog medija", istaknula je Biserka Rauter Plančić, historičarka umjetnosti, piše HRT.

Lokalni izbori 2024 | Mirza Selimbegović: 'Otvorena općina za mlade, bez gužvi i s pitkom vodom'

Širina slikareva interesa pokazuje se u različitim tematskim ciklusima, no njegov opus nemoguće je zaokružiti bez spomena na kiparski dio njegova stvaralaštva.

"Ta činjenica možda će doći s vremenom malo više do izražaja i nedvojbeno će upotpuniti percepciju Vejzovićeva opusa kao nezaobilaznu dionicu suvremene likovne umjetnosti", izjavio je Milan Bešlić, likovni kritičar.

Munir Vejzović rodio se 29. januara 1945. godine u Doboju. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu. Slikarski odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1965. godine, a istovremeno je pohađao i grafiku kao neobavezan predmet. Diplomirao je 1970. godine u klasi Antuna Mezdjića. Izlagao je na nizu grupnih i samostalnih izložbi te je dobitnik više nagrada i priznanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak