Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio Reutersov tim čiji je član Damir Šagolj

Radiosarajevo.ba
Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio Reutersov tim čiji je član Damir Šagolj
Ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio je tim Reutersovih fotografa u kojem se nalazi i Sarajlija Damir Šagolj.

Reutersovi fotografi su priznanje zaslužili zbog upečatljivog dokumentiranja golgote Rohinja, naroda koji je žrtva brutalnog etničkog čišćenja u režiji vlasti Mijanmara.

Ovo je veliki uspjeh za bh. fotografa koji se Reutersovom timu pridružio još tokom rata u BiH, a u karijeri je nagrađen brojnim međunarodnim priznanjima.

Povodom dodjele Pulitzerove nagrade Reutersovom timu, Damir Šagolj napisao je tekst s naslovom Kako smo dobili Pulitzera u kojem, između ostalog, kaže:

"Fotografiju Abdul Aziza, očiju prekrivenih sa dva zelena lista i zauvijek zaklopljenih, snimio sam u izbjegličkom kampu u Bangladešu više od pet godina nakon što su prve slike stradanja naroda Rohinja opržile moj aparat. U međuvremenu, ono što je tinjalo decenijama metastaziralo je u opsežnu i nemilosrdnu kampanju etničkog čišćenja usmjerenu protiv te muslimanske manjine u većinski budističkom Mijanmaru, ili Burmi kako smo tu lijepu zemlju imali običaj zvati", napisao  Šagolj za Media.ba o svojoj nagrađivanoj fotografiji.

Kaže da se prirodom posla sa sudbinom Rohinja upoznao još dok je živio na Tajlandu i izvještavao iz jugoistočne Azije.

"Kada bih pokušao opisati neopisive razmjere i dubinu mraka koji se, uz čini mi se skoro prećutnu saglasnost šire društvene zajednice i svakog od nas ponaosob, nadvio nad nesretnim Rohinjama možda bi primjereno bilo reći - sudbina kao Bosanaca onomad i Palestinaca oduvijek, samo sto puta gora i tristo puta brutalnija. Nesretni i nevoljeni, izmučeni i napaćeni, nepriznati i ničiji, Rohinge se decenijama, pameću i kostima razvučenim po grobnicama sa obje strane granice i razuma, povlače po stranicama novina i televizijskim minutama rezervisanim za vijesti iz područja o kojima ništa ne znamo, niti nas to baš previše interesuje", piše Damir Šagolj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak