Latić - Hulusić o filmu o pokrivenim ženama u BiH: Hidžab kao koncept

J. Ć.

Mlada bosanskohercegovačka redateljica Nejra Latić - Hulusić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o Udruženju Hava koje se bavi ženama u umjetnosti već sedam godina, filmu Underthecovered, posvećenom pokrivenim ženama u BiH te o hidžabu kao konceptu koji ženi savjetuje prosto da ne bude vulgarna.

"Hidžab je koncept koji preporučuje ljudima da ne eksploatiraju svoje tijelo vulgarno. To je koncept pristojnog i prikladnog odijevanja odnosno stavljanje u fokus nečije ličnosti, radije nego tjelesnih atributa. Za neke žene uključuje i pokrivanje kose, mada sam lično stava da danas mnoge žene bez marame na glavi slijede upravo koncept hidžaba", rekla je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Nejra Latić Hulusić.

Film Undercovered, posvećen pokrivenim ženama u BiH, našao se u takmičarskoj regionalnoj konkurenciji na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji će biti održan od 25. februara do 4. marta u Zagrebu.

"Undercovered je film o slobodi. Sabrina Begović - Ćorić i ja smo odlučile ispričati priču o slobodi preko žena - muslimanki, koje svojim izborom nose marame. Ovo je priča o drugoj strani slobode ispričana preko komada odjeće koji je postao simbolom neslobode i opresije žene“, pojasnila je ova mlada rediteljica.

HAVA Sarajevo na ZagrebDox 2018. ide s tri filma

Undercovered će imati nekoliko projekcija u takmičarskoj selekciji, zatim film Svukuda reditelja i scenariste Nedžada Begovića te dugometražni dokumentarni film Mi, djeca sa kolodvora Bosna.

"Film je u razvoju i nosimo ga na ZagrebDox Pro filmski market pred mentore i u potrazi za koproducentima", navela je.

Nejra Latić Hulusić je 2011. godine osnovala Udruženje Hava Sarajevo s rediteljkom Sabrinom Begović-Ćorić. Njihov primarni fokus je produkcija dokumentarnih i igranih filmova koji afirmiraju mlade autorice ili govore o inspirativnim ženama.

"Mi postojimo već sedmu godinu. Tek smo nedavno shvatile koliko smo zapravo posla napravile. Iz Have je na svjetske festivale izašlo nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova - Her Cinema Love, U Plavo, Treba biti lav, Undercovered, Svukuda. Svjetlo kinoprojektora uskoro će ugledati filmovi Pivac i Mi, djeca sa kolodvora Bosna. Pored filmova koproducenti smo na dvije pozorišne predstave, God is DJ i Knjiga mojih života, a organizirale smo i izložbe mladih umjetnika i umjetnica u Kreativnom butiku, našoj galerijici i nekoliko radionica za mlade.“, navela je Latić Hulusić

Na pitanje šta bi istaknula kao najveće dosadašnje dostignuće, iskreno odgovara:

"Najveće dostignuće je, iz države koja iz budžeta više izdvaja za pepeljare i bifteke funkcionera nego za kulturu, producirati umjetnička djela koja se prikazuju na svjetskim festivalima i govore o našoj zemlji mnogo više od poluartikulisanih funkcionera koji nas tamo predstavljaju.“

Sada su, kako kaže, u fazi distribucije filmova Undercovered i Svukuda.

"Cilj nam je da ih vidi što šira publika. Onda očekujemo premijeru Sabrininog kratkometražnog filma Pivac, a potom i  dokumentarnog Mi, djeca sa kolodvora Bosna. A, poslije toga vrijeme nam je i da započnemo naš prvi dugometražni igrani film, ali o tome je prerano detaljnije govoriti“, otkrila je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Nejra Latić Hulusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak