Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

1
Radiosarajevo.ba
Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

Danas je preminuo Kornelije Bata Kovač. Bio je jedan od najcjenjenijih kompozitora i aranžera, a njegove pjesme znali su svi.

No možda ne znaju svi da je upravo Kornelije Bata Kovač napisao muziku, a često i aranžman brojnih hitova i poznatih pjesama oje potiču iz Sarajeva. 

Važan dio svog života Kovač je proveo u Sarajevu, gdje i završio Muzičku akademiju, te postao jedan od glavnih aktera sarajevske pop-rock škole.

Indexe je gledao na probi u kultnoj sarajevskoj Slogi, i tom prilikom su svirali pjesmu "Naše doba". Dajući svom, tada već prijatelju, Nuni Arnautaliću ideju za rješenje te pjesme, dobija i poziv da se priključi sastavu. Ostalo je istorija. Postaje član Indexa 1966. godine, i s njima svira turneju po tadašnjem SSSR-u, te piše pjesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama".

Meteorolozi najavili kišu sa grmljavinom u BiH: Pogledajte kakvo vrijeme nas čeka čeka sve do subote

Navodi se i kao pravi autor teksta za pjesmu "Plima". Radio je aranžman i za pjesmu "Jutro će promijeniti sve".

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Najveće hitove imao je sa Zdravkom Čolićem, radeći na albumima Ako priđeš bliže iz 1978.  godine (koji je i producirao) i Ti si mi u krvi iz 1984. godine. Jedna zima sa Kristinom, April u Beogradu, Mađarica, Živiš u oblacima, Stanica Podlugovi, Ti si mi u krvi, Pjesmo moja - sve su to hitovi koje je napisao Kovač.

Ne možemo zaboraviti ni legendarnu pjesmu Četiri mladića idu s Trebevića koju je izveo Vedo Hamšić, koja je i danas jedna od zaštitnih numera Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak