Godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Prije 21 godinu preminuo je prvi predsjednik nezavisne BiH

26
Radiosarajevo.ba
Godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Prije 21 godinu preminuo je prvi predsjednik nezavisne BiH

Na ovaj dan, prije 21 godinu, 19. oktobra, 2003. godine preminuo je Alija Izebegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine te vrhovni komandant bosanske armije tokom rata.

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, u porodici zemljoradnika, koji su se 1868. iz Boegrada doseili u Bosanski Šamac. Porodica Izetbegović 1928. dolazi u Sarajevo, gdje Izetbegović završava Gimnaziju. Za vrijeme školovanja priključuje se antikomunističkoj organizaciji "Mladi muslimani", a u toku Drugog svjetskog rata bavi se humanitarnim radom (pomaganja izbjeglih i prognanih civila, štiteći i skrivajući progonjene Bošnjake, saniranje džamijskih ruševina).

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom Sarajevskom procesu, kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Otac Danke Ilić otkrio nove detalje o nestanku kćerke: 'Kada ga pitaju za moje dijete, on se smije'

Pokrenuo je osnivanje Stranke demokratske akcije, a na njenoj prvoj osnivačkoj skupštini 25. maja 1990. godine postao je prvi njen predsjednik. Nakon uspjeha SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine, izabran je za člana, a zatim i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon deset godina na funkciji člana Predsjedništva BiH, 2000. godine je, iz zdravstvenih razloga, podnio ostavku.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga Islam između istoka i zapada, Problemi islamskog preporoda i Islamska deklaracija. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu Moj bijeg u slobodu, a 2000. godine knjigu Sjećanja (autobiografski zapis). 2004. su mu objavljena i sabrana djela u 10 tomova.

Preminuo je 19. oktobra 2003. godine, a sahranjen je na šehidskom groblju Kovači u Sarajevu.

Ostat će upamćene njegove riječi kako svi treba da budemo malo više Bosanci, ali i one koje je zapisao dvije godine prije svoje smrti:

"Ostani uspravan!
Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda
Kojim god putem da kreneš
Na kraju čeka smrt
I sve se završava propašću
I ti ćeš umrijeti
I ovaj svijet će umrijeti
Zato ostani uspravan"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak