Deset godina od smrti Sulejmana Tihića: Vodio politiku kompromisa, tolerancije i umjerenosti

5
Radiosarajevo.ba
Deset godina od smrti Sulejmana Tihića: Vodio politiku kompromisa, tolerancije i umjerenosti

Na današnji dan prije deset godina, 25. septembra 2014. godine, preminuo je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH.

Tihić je bio lider koji je, uprkos teškim ličnim iskustvima, pokazao izuzetnu političku snagu i smirenost.

Tokom političke karijere Tihić je obavljao više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u haremu džamije Azizija u Bosanskom Šamcu.

Zastrašujući snimak iz Amerike: Stanovnici pozvani da ostanu u zatvorenom prostoru

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1975. do 1983. godine je bio sudija i javni tužilac u Bosanskom Šamcu, a zatim advokat sve do 1992. godine. Bio je član je Stranke demokratske akcije od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora. Tokom rata bio je u logoru.

Tihić je po mnogo čemu historijska politička ličnost u BiH. Naime, njegov prvi značaj je što je u jeku globalnog rata protiv terorizma i intervencija na Afganistan i Irak uspio sačuvati i reformirati SDA kao najveću bošnjačku stranku, a time vjerovatno i Bošnjacima kao narodu skinuti potencijalni biljeg terorizma i sumnjivog elementa u Evropi. 

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, preživio je zarobljeništvo u srpskim koncentracionim logorima, što je značajno uticalo na njegovu odlučnost da se nakon rata angažuje na pomirenju i reintegraciji zemlje.

Nakon rata, Tihić je postao aktivan u političkom životu, a 2001. godine je preuzeo mjesto predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), naslijedivši Aliju Izetbegovića. Njegovo vođenje stranke obilježeno je pragmatizmom i političkom vizijom koja se fokusirala na stabilizaciju države. Tihićeva posvećenost miru i pomirenju oblikovala je njegovu političku karijeru i uticala na razvoj bosanskohercegovačkog društva u postratnom periodu.

Najznačanija pozicija koju je obnašao bila je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje je izabran 2002. godine kao član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Njegova politika "korak po korak" postala je simbol njegovog rada da kroz teške kompromise postepeno donosi napredak zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak