Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija

23
FENA
Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija
FENA / Bakir Izetbegović

Na današnji dan, kada se obilježava 99 godina od rođenja prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, njegov sin i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je da se svi trebaju pokušati inspirisati Alijinim djelima.

"Večeras ćemo se prisjetiti njega, njegove misli i načina na koji je radio. Pokušat ćemo se time inspirisati kako bi on postupio u ovakvoj situaciji jer je Alija bio politički autsajder jer je došao na političku scenu s druge strane, iz zatvora. Znači nije bio u sistemu i bio je prisiljen da se bori sa iskusnim političarima, koji su bili u sistemu iza kojih je stajala država. On je u nemogućim uslovima, jer je njegova zemlja bila opkoljena, pravio državu i vojsku. Ne mogu reći da su Alija i njegovi suborci pobijedili, ali nisu izgubili rat od daleko nadmašivih neprijatelja. Namjeravamo sve to dokučiti na večerašnjoj akademiji u amfiteatru Multimedijalnog centra Kovači", izjavio je novinarima Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović i članovima Asocijacije mladih SDA danas, 8. augusta, su položili cvijeće na mezar Alije Izetbegovića na sarajevskom mezarju Kovači.

Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Haris Šabanović izjavio je da mladi naraštaji SDA svake godine veličaju djela Alije Izetbegovića na njegov rođendan, 8. augusta.

"Njegova borba je bila vanserijska budući da na ovom prostoru nema banovine Hrvatske i velike Srbije, koje su bile zamišljene. To je zasluga i svih boraca a on je bio na njihovom čelu kao iznimno mudar i hrabar čovjek. Mislim da zaslužuje da baštinimo njegovo djelovanje i to upravo rade mladi iz Stranke demokratska akcije", izjavio je novinarima Šabanović.

Prije 99 godina rođen Alija Izetbegović: ''Treba da svi budu malo više Bosanci"

Prije 99 godina rođen Alija Izetbegović: ''Treba da svi budu malo više Bosanci"

U Multimedijalnom centru Kovači večeras je održana Akademija povodom 99. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije. Akademiju su organizovali Asocijacija mladih SDA i Senat SDA.

U povodu obilježavanja 99. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva RBiH u Muzeju "Alija Izetbegović" u Sarajevu danas je započela manifestacija "Dani otvorenih vrata", koja će trajati do 10. augusta. U okviru te manifestacije biće dostupno korištenje VR seta "Ratni kabinet predsjednika Izetbegovića“. Ulaz, kao i korištenje VR seta, besplatan je za građane.

Održavanju "Dana otvorenih vrata" prethodila je izložba "Sjećanja" koja približava privatni život Alije Izetbegovića koja je bila upriličena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci s ciljem da se približi privatni život Izetbegovića kao porodičnog čovjeka, supruga, oca, brata i djeda.

Privatni život prvog predsjednika RBiH: Izložba u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Privatni život prvog predsjednika RBiH: Izložba u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović ostao je zapamćen kao prvi predsjednik Predsjedništva BiH, te kao jedan od najvećih državnika i mislilaca modernog bosanskohercegovačkog doba i simbol borbe Bosne i Hercegovine za njenu opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbu za demokratiju, ljudska prava i slobodu svakog čovjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije