Čovjek koji je život posvetio baletu: Preminuo koreograf Slavko Pervan

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je život posvetio baletu: Preminuo koreograf Slavko Pervan

U 88. godini života preminuo je plesač, koreograf i baletni pedagog Slavko Pervan.

Istaknuti baletni umjetnik pojavio se u više od 2.000 predstava kako na pozornici, tako i pred televizijskim kamerama, sa više od 40 značajnih solističkih uloga klasičnog baletnog repretoara.

Njegov bogat koreografski opus obuhvata i brojne baletne izvedbe te jednistvene projekte kao što je poznati mjuzikl Kosa koji je postavljen u opkoljenom Sarajevu 1992. godine, kao i veliki spektakli na otvorenom, poput proslave Dana mladosti od 1977. do 1981. godine i veličanstvenog otvaranja i zatvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Dramatična scena u Neumu: Cijela plaža bila u potrazi za izgubljenim dječakom, uspješno ga pronašli

Pervan je kroz svoju karijeru imao priliku da sarađuje sa izuzetnim kompozitorima sa područja bivše Jugoslavije, a na osnovu tih saradnji nastalo je 19 paraizvedbi vrhunskih naslova baletnih predstava koje su bile na repertoaru širom svijeta.

Plesač, koreograf i baletni pedagog Slavko Pervan rođen je u Jajcu 1936. godine, a svoju plesačku karijeru započeo je u Osjeku. Bio je član i sarajevskog i zagrebačkog ansabla. Usavršavao se u Moskvi i New Yorku, a u svojoj bogatoj karijeri posebno se istakao u koreografijma Hasanaginica, Grozdanin kikot, Petar Pan, Amerikanac u Parizu i dr.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba porodici i prijateljima izražava iskreno saučešće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak