Zubin Mehta vraća se u Sarajevo nakon 30 godina: Ponovo će dirigovati Sarajevskom filharmonijom

1
Radiosarajevo.ba
Zubin Mehta vraća se u Sarajevo nakon 30 godina: Ponovo će dirigovati Sarajevskom filharmonijom

Prije trideset godina, 19. juna 1994. godine, Sarajevo je postalo svjetska pozornica jednog od najnevjerojatnijih događaja u svojoj ratom zahvaćenoj historiji.

Pod granatama i u ruševinama sarajevske Vijećnice, maestro Zubin Mehta je dirigovao Sarajevskom filharmonijom u izvedbi Mozartovog Requiem-a.

Ovaj koncert, pod motom "Za bolji svijet", nije samo muzički spektakl već simbol otpora i nade za građane koji su dvije i pol godine preživljavali opsadu.

I BH meteo upozorio na nevrijeme koje dolazi: Pratite uživo kretanje oluje koja će zahvatiti BiH

Sarajevska filharmonija, uz Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i uz priznate svjetske umjetnike Joséa Carrerasa, Ruggera Raimondija, Ceciliju Gasdia i Ildikó Komlósi, ujedinili su se u izvanrednom glazbenom izričaju koji je nadmašio granice straha i razaranja.

Mehta je tada rekao: "Pred nama su umjetnici - građani Sarajeva. Oni su pod granatama već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu."

Trideset godina kasnije, Zubin Mehta se vraća u Sarajevo sa Sarajevskom filharmonijom kako bi pod motom "Sad je drugačije" obilježili ovu značajnu godišnjicu.

Ovaj koncert nije samo povratak velikog dirigenta i izvođača u grad koji je ostavio neizbrisiv trag u njegovom srcu, već i prilika za građane da se prisjete i počaste onu neslavan period svoje historije koji je obilježio njihovu hrabrost i otpornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak