Zubin Mehta: 'Sarajevo je kao ptica Fenix, ne mogu zaboraviti koncert u srušenoj Vijećnici'

1
D.S.

Za kraj obilježavanja 100. godišnjice postojanja i rada Sarajevska filharmonija koncertnu sezonu završava u subotu, 13. jula, koncertom Sad je drugačije s početkom u 20 sati.

Nakon 30 godina dirigent Zubin Mehta došao je u Sarajevo i predvodit će ovaj najstariji, jedini simfonijski, bosanskohercegovački orkestar kroz noć nezaboravnog muzičkog iskustva koju donose djela P.I. Čajkovskog.

Tim povodom, danas, 12. jula u foajeu Narodno pozorišta Sarajevo održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, maestro Zubin Mehta, violinistica i solistica Violeta Smailović-Huart, prijateljica Sarajevske filharmonije Elvira Hasanagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

Na početku konferencije Vedran Tuce pitao je maestra Mehtu kako se osjećaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon 30 godina.

"Ne mogu prepoznati grad, u pozitivnom smislu naravno, jako lijepo vrijeme provodim s orkestrom, hvala što ste organizirali ovako dobar ansambl muzičara. Iskreno se radujem koncertu, drago mi je što će veliki broj ljudi pratiti koncert na Trgu, morate nakon koncerta izaći sa mnom da pozdravite ljude", kazao je maestro.

30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici: Zubin Mehta stigao u Sarajevo

Direktor Filharmonije podsjetio je prisutne da je koncert 1994. godine nosio naziv Za bolji svijet, a ovaj u subotu je nazvan Sad je drugačije.

Violeta Smailović - Huart zahvalila se na prilici da svira na koncertu kojim diriguje maestro Zubin Mehta.

"Nisam imala priliku raditi s Mehtom, ali smo disali isti zrak. Kad je došao u Sarajevo 1994. godine svirala sam koncert u Italiji i nisam imala mogućnost da dođem, sad sam otkazala sve obaveze da budem ovdje. Bit će nam lijepo", izjavila je violinistica.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predala je maestru zahvalnicu Grada Sarajeva.

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Zubin Mehta i Benjamina Karić

"Maestro, dobro došli kući, Sarajevo je i Vaš grad. Prije 30 godina u svijet smo slali fotografije pune tuge i srušene Vijećnice, a danas šaljemo poruke ljubavi, umjetnosti i da smo preživjeli zajedno s prijateljima poput Vas. Jedva čekamo sutrašnji koncert", naglasila je gradonačelnica.

Prijateljica Sarajevske filharmonije Elvira Hasanagić prisjetila se koncerta u Firenci na kojem je upoznala maestra Mehtu.

"Kad smo se upoznali na koncertu u Firenci, nisam mogla ni da zamislim da ćemo sarađivati zajedno u Sarajevu", rekla je Hasanagić.

Indijski dirigent na kraju je poslao još jednu važnu poruku.

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Zubin Mehta

"Dvorana u Narodnom pozorištu Sarajevo je divna i nadam se da će građani ove zemlje dobiti još jednu veliku i bolju dvoranu, 400 mjesta u dvorani nije dovoljno za društvo koje voli umjetnost, kad se napravi nova dvorana doći ću da je otvorim.

Drago mi je da mogu da kažem: 'Sarajevo je ustalo iz pepela kao ptica Fenix', ne mogu zaboraviti koncert u srušenoj Vijećnici. Bilo mi je čast doći u BiH na tužni 11. juli i podijeliti s vama tugu, cijeli svijet je plakao zbog genocida u Srebrenici", zaključio je maestro Zubin Mehta.

Prisutnima su se obratili i premijer Kantona Sarajevo i ministar kulture i sporta u ovom Kantonu. Čestitali su Filharmoniji stogodišnjicu postojanja i naglasili važnost ulaganja u kulturu.

Ulaznice za koncert po cijeni od 80, 90 i 100 KM odavno su rasprodane.

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Konferencija Sarajevske filharmonije

No, direktan prenos koncerta biće osiguran za publiku ispred sarajevskog Narodnog pozorišta, na Trgu Susan Sontag, putem dva LED ekrana.

Za kraj, dodajmo i da je poznati hroničar kulturnih zbivanja u Sarajevu Halid Kuburović podsjetio građanke i građane grada na Miljacki da je maestro Mehta četvrti put u Sarajevu.

Prvo gostovanje 24-godišnjeg umjetnika iz Indije bilo je 11. novembra 1960. godine u Domu JNA (Dom OSBiH).

Drugi put je došao sa Filharmonijskim orkestrom Los Angelesa i dirigovao je koncertom održanim 16. oktobra 1967. u dvorani RU "Đuro Đaković" (BKC).

Treća, posebno svjetski značajna bila je njegova posjeta Sarajevu pod opsadom. U razrušenoj Vijećnici dirigovao je 19. juna 1994. godine Mozartov veličanstveni REQUIEM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak