Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije 16. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije 16. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije bit će u znaku koncerta koji će ponuditi premijerna izvođenja zanimljivih i zahtjevnih kompozicija.

Dobro znana sarajevskoj publici, violinistica Violeta Smailović Huart, ovaj put predstavit će se premijernom izvedbom znamenitog violinskog koncerta Benjamina Brittena.

Koncert je pisan od 1938. do 1939. godine i posvećen je Henriju Bojsu, njegovom bivšem profesoru na Kraljevskom muzičkom koledžu. Premijerno je izveden u Njujorku, marta 1940. uz Njujoršku filharmoniju.

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Na programu je i orkestarsko djelo koje je zaslužno za pravi uspjeh i popularnost engleskog kompozitora Edwarda Elgara, Varijacije na originalnu temu op. 36. Djelo se zbog svoje zagonetne muzičke teme naziva i Enigma varijacijama, a satkano je od serije 14 kratkih muzičkih portreta nekoliko prijatelja i članova porodice kompozitora na šta nas upuću ju i sami nazivi varijacija. Premijerno je izvedeno u Londonu juna 1899. godine.

I na kraju ne smijemo zaboraviti praksu koja se primjenjuje tokom cijele slavljeničke sezone, a to su izvedbe kompozicija bosanskohercegovačkih autora, promovišući i podstičući na taj način domaće bosanskohercegovačko stvaralaštvo. Tako će se na programu i ovog koncerta naći djelo Dine Rešidbegovića pod nazivom Forged.

Orkestar predvodi ovogodišnjeg šef dirigent, sarajevskoj publici već poznat i drag, Slaven Kulenović.

Koncert će se održati u petak, 16. juna 2023. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati.

Ulaznice su dostupne putem linka www.kupikartu.ba kao i na svim prodajnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak