Vrijeme je za MESS: Pet predstava iz međunarodne produkcije koje predvode nagrađivani reditelji

0
Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za MESS: Pet predstava iz međunarodne produkcije koje predvode nagrađivani reditelji

Publika 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS imat će priliku pogledati jedanaest predstava u takmičarskoj selekciji od kojih tri predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, tri su regionalne produkcije, a pet dolazi sa međunarodne scene i predstavljaju recentne radove istaknutih umjetnika i umjetnica Italije, Albanije, Francuske, Libana.

Tu je i švicarsko-palestinska koprodukcija iza predstave Metro Gaza, koja će otvoriti ovogodišnji 64. MESS.

"Allesandro Serra u predstavi TraGùDiA: Pjesma o Edipu poziva nas da skupa obnovimo plan uništene civilizacije, Josef Nadj Punim mjesecom najavljuje pojavu novog života, Davide Lodice se predstavom Posjeta bavi krivnjom i neprijateljstvom prema strancima, Omar Rajeh kroz autobiografski solo performans Ples nije za nas -  svijetom koji nema prošlost, nadom, suprotstavljanjem strukturama moći. Publici MESS-a, navikloj na maštovite teatarske estetike vrhunskih umjetnika i umjetnica, ostaje da budu dio 'nezaustavljivog života' u kojem teatar ima katarzičnu, nadahnjujuću ulogu", kazao je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

Incident u bh. mesnici: Radnici se sukobili, došlo do potezanja noževa

Italijanska koprodukcija četiri teatarske kuće - Sardegna Teatro, Teatro Bellini Napoli, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Fondazione Teatro Due Parma u režiji Alessandra Serre Tragudia: Pjesma o Edipu nastala je na ruševinama.

Predstava poručuje da u vremenu ruševina druge mogućnosti nema nego raditi na onome što je preostalo, puhati u žar da se vatra ponovo razbukta. Na programu 64. MESS-a je 11. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Počinje MESS: Zholdak, Spahić i Žiga u okviru takmičarskog programa sa regionalnim produkcijama

Uz podršku Teatroskopa, programa koji su pokrenuli francusko Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova, Ministarstvo kulture Francuske i Francuski institut Pariz na ovogodišnjem MESS-u bit će predstavljene dvije koreografske predstave Ples nije za nas i Pun mjesec. Ples nije za nas je solo performans čiju koreografiju potpisuje i izvodi Omar Rajeh. Na programu MESS-a je 6. oktobra na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Istaknuto teatarsko ime Josef Nadj, u subotu, 12. oktobra na sceni SARTR-a predstavit će Pun mjesec, a Posjeta u režiji Davida Lodicea je 9. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, najavljeno je iz MESS-a.

Ulaznice za 64. MESS mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba, a detalji programa pogledati na www.mess.ba. MESS počinje 4. oktobra i trajat će sve do 13. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak