Vrijedna fotografija iz Beča stigla u Sarajevo: Amila Smajović o Tkaonici ćilima

0
L.Softić

O umjetnici specijalizovanoj u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima

Dr. Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primjenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, sa temom "Komunikacijski simboli - studija slučaja bosanski ćilim“.

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa.

Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baštin. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju: 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS itd. Udata je i majka dvoje djece.

Živi i radi u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak