Vratite s nama Kalmija Baruha u Sarajevo, grad kojem je uvijek pripadao

J. Ć.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Kulturno-prosvjetnim društvom La Benevolencija i počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Izraelu realizira izložbu pod nazivom "Prošlo i sadašnje - tragovi i ogledala. Kalmi Baruh: pisac, narod, jezik i grad Tamare Sarajlić-Slavnić."

"Predložila sam da izložba bude posvećena Kalmiju Baruhu jer je Sarajevo zaboravilo na ovog istaknutog hispanistu i sefardistu, priznatog naučnika, pisca, lingvistu i ponajviše filologa. Kroz izložbu se proteže Sarajevo kao jedna tema i njegov život te stoga smatram da ga treba vratiti u ovaj grad kojemu je on uvijek pripadao, jer je zaista jedno veliko ime. Kao čovjek Baruh je bio toliko skroman, a pritom veliki intelektualac", istaknula je za Radiosarajevo.ba autorica izložbe Tamara Sarajlić-Slavnić.

Izložba će početi 12. aprila u likovnoj galeriji Mak, koja je sastavni dio Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, i pratit će je program koji će trajati mjesec dana. 

Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH / Izložba posvećena Kalmiju Baruhu

"Bit će predavanja na temu Kalmija Baruha i sefardistiku. Jedno od predavanja će imati bosansko-sefardski intelektualac David Kamhi, zatim Na'ama Shik, poznata profesorica s Univerziteta u Izraelu koja će gostovati zajedno s delegacijom iz Izraela na čelu s našim počasnim konzulom Aleksandrom Nikolićem. Dakle, sve će biti na jednom visokom nivou. Od jedne skromne zamisli, da izložba bude jedno podsjećanje na velikog Kalmija Baruha, to će se pretvoriti u jedno veliko dešavanje koje će trajati mjesec dana i počet će mojom izložbom", navela je Tamara Sarajlić-Slavnić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak