"Vidi - okvir nije granica": Umjetnička galerija BiH poziva na izložbu Milomira Kovačevića Strašnog

0
Radiosarajevo.ba
"Vidi - okvir nije granica": Umjetnička galerija BiH poziva na izložbu Milomira Kovačevića Strašnog

Otvaranje izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom VIDI - OKVIR NIJE GRANICA bit će upriličeno u srijedu, 15. novembra s početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Umjetničke galerije BiH, izložba fotografija pod nazivom VIDI – OKVIR NIJE GRANICA poput čarobnog prozora otvara pogled u živote onih čiji svijet često ostaje skriven od očiju javnosti. Fotograf Milomir Kovačević Strašni vodi nas na putovanje dugo više od jednog desetljeća, otvarajući vrata u taj skriveni svijet, čineći i nas svjedocima njihovih radosti, izazova i postignuća.

Kroz njegove fotografije, osobe s intelektualnim teškoćama i psihičkim oboljenjima, korisnici Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Drin u Fojnici, dobivaju glas, a njihova priča postaje dio našeg zajedničkog iskustva. Inspiracija za ove slike nije proizvod slučaja; ona proizlazi iz brojnih posjeta umjetnika Ustanovi Drin i iz njegovih dubokih prijateljskih veza s korisnicima.

Sutkinja Numanović tvrdi: 'Vršila sam uvid u druge predmete radi usaglašavanja sudske prakse'

Kroz svoje sudjelovanje u ovoj izložbi, korisnici i korisnice Ustanove Drin postavljaju nam izazov da ih promatramo na dublji način, da se odmaknemo od predrasuda i da otvorimo oči za njihovu jedinstvenost. Oni nas podstiču da ih ne smatramo "drugima" nego da ih uključimo u naš svakodnevni život, da uočimo njihovu vrijednost i njihov doprinos našem društvu.

Neka izložba VIDI – OKVIR NIJE GRANICA bude poziv na promišljanje i promjenu, podsjetnik da svaki pogled može biti prilika za transformaciju, a okviri nikada ne bi trebali ograničavati našu sposobnost da vidimo istinsku vrijednost u svim ljudima.

Izložba će biti otvorena do 7. decembra 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak