Veliki, najveći Danilo Kiš rođen je prije 85 godina

Radiosarajevo.ba
Veliki, najveći Danilo Kiš rođen je prije 85 godina

Na današnji dan prije 85 godina, 1935. godine, rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih književnika naših prostora, autor Grobnice za Borisa DavidovičaPeščanikaBašta, pepeo i drugih djela koja su na najbolji način predstavljala jugoslovensku književnost na svjetskoj sceni.

Kiš je rođen u Subotici, a dječaštvo je proveo na Cetinju, jer mu je majka bila iz prijestonice Crne Gore. Danilov otac, mađarski Jevrej, uhapšen je 1944. u antisemitskoj raciji i odveden u Auschwitz, gdje je ubijen zajedno s hiljadama Jevreja iste nesretne sudbine. Ovaj tragični događaj obilježio je piščev život i stvaralaštvo, a naročito njegovu trilogiju o odrastanju, Rani jadiBašta, pepeo i Peščanik.

Studij književnosti Kiš je 1958. završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a osim pisanju bio je posvećen vrsnim prevodima s francuskog i mađarskog jezika, a radio je i kao lektor za srpskohrvatski jezik i književnost u Strasbourgu, Bordeauxu i Lilleu. Živio je kao slobodni književnik i prevodilac, a vodio je i međunarodnu saradnju u Udruženju književnika Srbije. Posljednje godine života proveo je u Parizu i Beogradu, a smrt ga je dočekala u francuskoj prijestonici 15. oktobra 1989. godine, nakon višegodišnje borbe s rakom pluća.

Danilo Kiš je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a u naslijeđe nam je ostavio pripovijetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke rasprave, kao i prevode s francuskog, engleskog, ruskog i mađarskog. Za roman Peščanik,Kiš je 1972. godine dobio NIN-ovu nagradu, najznačajnije književno priznanje u Jugoslaviji, a pet godina kasnije za knjigu pripovijetki Grobnica za Borisa Davidoviča dobio je Nagradu Ivan Goran Kovačić. Pored njih, slavu su stekla i njegova djela Čas anatomije, Enciklopedija Mrtvih, Bašta, pepeo, a posmrtno su mu objavljene knjige Život, Literatura, Gorki talog iskustva, Pjesme i pripjevi, Lauta i ožiljci.

"Nijedan evropski pisac kao Danilo Kiš nije uspio da opiše dva najstrašnija zločina 20. vijeka - Hitlerove i Staljinove logore", ustvrdio je svojevremeno Božo Koprivica, književni kritičar i Kišov prijatelj, a mi vam na godišnjicu rođenja velikog književnika donosimo odlomak iz Grobnice za Borisa Davidoviča, koji čita glumac Miki Manojlović.

"Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma", napisao je Kiš u ogledu o nacionalizmu, najraširenijoj balkanskoj bolesti, a u životu i pisanju Kiš je bio dosljedan u svom preziru prema nacionalistima ali i prema komunistima, rugao se hrvatskom i srpskom hegemonizmu, ustajao protiv klera i Crkve, ali i Partije, totalitarizma svake vrste. Od Kiša, zato, možemo učiti i danas, od Kiša će moći učiti još mnoge generacije jer se, nažalost, "historija ponavlja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak