Večeras u Mostaru promocija romana „Sandro“ Elvedina Nezirovića

0
Radiosarajevo.ba

U Muzičkom centro Pavarotti Mostar večeras će (s početkom u 19:30h) biti predstavljen roman "Sandro", autora Elvedina Nezirovića, koji je nedavno objavljen u izdanju Izdavačke kuće "Buybook" iz Sarajeva.

O knjizi će, pored autora, govoriti urednik Semezdin Mehmedinović i Šejla Džindo.

“Ovo je najvažnija knjiga Elvedina Nezirovića. Pisana je elegantno, s preciznošću hroničara kakvog Mostar nije imao do sada”, napisao je o romanu “Sandro” Semezdin Mehmedinović.

Pogledajte šta je turista dobio za 10 eura u Grčkoj: "Hajde nađite ovo na Adi"

“Vi koji čitate, ostat ćete gladni utjehe. Sandro nije napisan da služi hronologiji, povlači zaključke iz prošlosti i njima ulijeva nadu. On je tu da svjedoči zlu i njegovoj banalnosti – njegovoj teško shvatljivoj, bezrazložnoj srži.”

Šejla Džindo o novom Nezirovićevom romanu, dodaje:

“Upoznajući nas sa Sandrovim precima i familijom, što radi na duboko intuitivan i pronicljiv način, Elvedin pokazuje majstorski izbrušeno umeće oslikavanja ljudskih karaktera, ali i razdoblja kroz koja je stara komunistička zemlja prolazila.”

Elvedin Nezirović: "Sandro" je roman o jednoj generaciji koju je obilježila brutalnost rata

Miroslav Bašić Palković ističe da ‘Sandro’ nije samo roman o ratu; to je duboka meditacija o ljudskoj sposobnosti da izdrži...

“O vrednosti sećanja i značaju identiteta u svetu koji se neprestano menja. To je delo koje snažno govori o mostarskoj i široj balkanskoj realnosti, ostavljajući čitaoca sa intenzivnim osećajem empatije i razumevanja za likove čiji životi odjekuju kroz stranice romana”, naveo je Bašić Palković.

Kompletan intervju sa Elvedinom Nezirović s kojim je razgovarao Faruk Vele možete pčročitati na linku OVDJE.

Biografija autora

Elvedin Nezirović (1976, Mostar) objavio je zbirke poezije “Bezdan” (2002), “Zvijer iz hotelske sobe” (2009) i “Propovijedanje bluesa” (2018); zbirku priča “Toliko o tome” (2015), zbirku eseja, tekstova i kolumni “Deblokada grada” (2018), te romane: “Boja zemlje” (2016), “Ništa lakše od umiranja” (2019, Nagrada „Stevan Sremac“, uži izbor za Ninovu nagradu), “Ono o čemu se ne može govoriti” (2021. regionalna nagrada „Predrag Matvejević“, najuži izbor za Ninovu nagradu) i “Sandro” (2024).

Pored navedenih priznanja i nominacija, Elvedin Nezirović je dobitnik i književnih nagrada „Zija Dizdarević“ (2009), zatim „Esad Eso Sadiković“ (2013) i „Musa Ćazim Ćatić“ (2015).

Nagradu „Mimar mira“, za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u postratnom periodu dobio je 2017. godine.

Godine 2023. dodijeljena mu je Četrnaestofebruarska nagrada grada Mostara za istrajan stvaralački rad i javni društveni angažman, koji su ga profilisali kao neumornog borca za bolji, ljepši i zdraviji Mostar, pa je tako njegovo ime postalo jedan od sinonima antifašističke borbe u Mostaru danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak