Večeras: Poznati 'No Border Orchestra' nastupa u Vijećnici

0
V.A.Z.
Večeras: Poznati 'No Border Orchestra' nastupa u Vijećnici

Poznati simfonijski orkestar No Borders Orchestra, koji je već nekoliko puta gostovao u Sarajevu, večeras će nastupiti u Vijećnici. 

Dio je ovo turneje No Borders Orchestra po regiji, u sklopu koje su, pored Sarajeva, uvršeni još Podgorica, Rijeka i Zagreb. 

Na programu koncerta bit će izvedena djela koja su skladali Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Edward Elgar, Gustav Mahler, te savremeni kompozitori Isidora Žebeljan, Steve Reich i Arvo Pärt. 

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju The Wound is the Place where the Light enters You, kao porudžbinu za ovaj orkestar. 

“Nakon prošlogodišnje No Return to Normality turneje, u kojoj smo pozvali da se razmišlja o životu nakon pandemije, ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima. Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje”, navodi Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

Koncert u glavnom gradu BiH održat će se pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo. Vijećnica, kao mjesto održavanja koncerta, odabrana je kao doprinos obilježavanju 30. godišnjice od kada je zapaljena agresorskom granatom. U višednevnom požaru izgorjelo je preko dva miliona knjiga, časopisa i rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

"No Borders orkestar okuplja vrhunske muzičare iz zemalja zapadnog Balkana, a biće dostupan besplatno svima u Vijećnici. Građani Sarajeva su u proteklom periodu imali priliku uživati u koncertima Helem Nejse, Frenki sa filharmonijom, Bečki dječaci i Superar dječiji hor. Pozorišta su dupke puna, građani su željni umjetnosti i kvalitetnih sadržaja a mi smo zadovoljni da je tako i da smo tome odgovorili adekvatno", naveo je premijer Edin Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak