Uroš Lajovic diriguje koncert otvaranja sezone Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Uroš Lajovic diriguje koncert otvaranja sezone Sarajevske filharmonije
LJubitelji klasične muzike, nakon ljetne pauze, polako dolaze na svoje. Omiljena Sarajevska Filharmonija vraća se na scenu, a koncert kojim otvara sezonu najavit će je u punom sjaju.

Maestro Uroš Lajovic uvijek je rado viđen za dirigentskim pultom, a ovaj put s ponosom najavljuje Eroicu - čuvenu Beethovenovu treću simfoniju koja spada u red najizvođenijih simfonijskih djela na svijetu.

Osim ovoga, prva koncertna večer sezone, u četvrtak 28. septembra u 20,00, donijet če nam i Koncert za violinu i orkestar Jana Sibeliusa, a kao solista nastupit će slavni Rus Denis Goldfeld. 

Na današnjoj konferenciji za novinare, maestro Lajovic je s posebnim zadovoljstvom najavio izvođenje Tanz-Ronda, austrijskog kompozitora Von Einema. Ovo je odabrano u čast ambasade Austrije koja je tekuće 2016. godine jedna od glavnih pokroviteljica Sarajevske filharmonije kroz čak pet koncerata. Razlog je Godina kulturne razmjene između Austrije i BiH čija će kruna biti nastup naših filharmoničara u Beču, 29. novembra.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer ističe iznimnu čast povodom ove suradnje:

"Muzika je najbolji jezik koji svi ljudi mogu da razumiju, a želimo da pomognemo i razvoj kulturnog života u Sarajevu. Ono je već sada veliki svjetski grad, s jako puno dešavanja u pozorištu, operi i filharmoniji", istakao je Pammer.

No, vratimo se koncertu. U četvrtak će biti predstavljen još jedan poseban gost - novi koncertmajstor orkestra Nandor Szederkenyi. On je iskusan violinista koji je u funkciji koncertmajtora do sada djelovao u orkestrima u Japanu, Mađarskoj i Austriji. Za prvim pultom sarajevskog orkestra sjedit će narednih godinu dana.  

Najava sezone 

Da je u periodu nove sezone mnoštvo umjetničkih i finansijskih izazova istaknuo je v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, izdvojivši osim koncerta otvaranja i nastup braće Koncz (violina i violončelo) iz Austrije 18. oktobra, potom koncert DoReMi&Vi 11. novembra kada će nastupiti dvije poznate pjevačke porodice iz regije:  Surian - Šarić i sinovi pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske. 26. novembra u Narodnom pozorištu gostovati Mitteleuropa Orchestra iz Italije.  

Zanimljivost u ponudi nove sezone jeste i koncert za djecu "Simfonija igračaka" 11. oktobra, kada će dirigentsku palicu držati Samra Gulamović, dok će narator biti Mario Drmać.

Ovaj orkestar očekuju i obaveze prema Operi i Baletu narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje se pripremaju praizvedbe domaćih djela.  

Za decembar su najavljeni već tradicionalni božićni i novogodišnji koncerti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak