Umjetnička galerija BiH: Izložba skulptura i crteža Jagode Buić

Radiosarajevo.ba
Izložba skulptura i crteža Jagode Buić, svjetski afirmisane umjetnice i dobitnice mnogih priznanja, bit će otvorena u utorak, 5. marta, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Izložba je organizovana povodom prijema Jagode Buić u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

“Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorica namjerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivu i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije. Naravno, nećemo poreći humorni učinak većeg broja neodoljivih solucija, ali stoga ne moramo previdjeti i plastičku uvjerljivost, dobro odvagane odnose elemenata niza inače neočekivanih sklopova. U svom novom životu odbačeni predmeti, izgubivši primarnu funkciju, stekli su, s jedne strane, metaforičku vrijednost, s druge značenje prostornog orijentira i sugestiju slojevite vremenitosti, takoreći pripitomljene prolaznosti.” (Tonko Maroević)

Jagoda Buić svoje radove iz ovog ciklusa opisuje riječima: „To nije objet trouvée – to je lotani kolaž od željeznog otpada. Igra. Šala. On će se tek svojim portretom pokušati progurati u sferu umjetnosti. Ako ne uspije, ostaje moja poruka: nema tog odbačenog predmeta koji neće naći svoje mjesto. Zašto? Radi iluzije. Radi fantazije. Objekt i njegov portret je lirski esej u kojem se sreće tuga napuštenosti, beznađe nepotrebnosti, s radošću kreativnog akta i veselom ironijom.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak