Sutra je 100 godina od rođenja Maka Dizdara

Radiosarajevo.ba
Sutra je 100 godina od rođenja Maka Dizdara
Nizom manifestacija sutra će biti obilježena 100. godišnjica rođenja velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara odvija se u sklopu projekta Mak Dizdar: prvih stotinu godina, kojeg zajednički provode Fondacija Mak Dizdar, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

U 12 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu događaja pod nazivom Slovo po slovo, zbirka po zbirka bit će predstavljena preuređena biblioteka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, izložba MAKKAM i konceptualno umjetničko djelo Fragmenti spomenika Maku Dizdaru autora dr. Adisa Fejzića, kao i izložba Mak Dizdar: prvih stotinu godina, koju zajednički potpisuju Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fondacija Mak Dizdar.

O značaju misli i djela Maka Dizdara, o prevođenju Makovih stihova u jezik likovne umjetnosti kroz rad Adisa Fejzića i značaju muzejske biblioteke u kontekstu proučavanja bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine će govoriti: prof. dr. Amila Buturović, prof. dr. Lejla Nakaš, direktor Fondacije Mak Dizdar dr. Gorčin Dizdar, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hasimbegović, kao i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne djelatnosti Armin Omerović.

U 14 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine uz prisustvo autora Amarilda Gutića bit će održana predpremijera dokumentarnog filma Mak, koji će istog dana premijerno biti prikazan na TV-kanalu Al Jazeera Balkans u 17.05 sati.

Kako je rečeno u najavi, “dokumentarni film Mak podsjeća na detalje životnog i pjesničkog puta Mehmedalije Maka Dizdara, od partizanskog ilegalca do poete autentičnog jezika.” Film Mak produkcijski je rad Centra za razvoj medija i analize, u čijem sastavu djeluje on-line magazine Žurnal.

U 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana svečana akademija i muzički teatar Mak Dizdar: prvih stotinu godina autorice Belme Bešlić-Gál. Prisutnima će se obratiti dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije Mak Dizdar, prof. dr. Sanjin Kodrić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i g. Bakir Izetbegović. U sklopu muzičkog teatra nastupaju glumci Dženana Džanić i Muhamed Hadžović i muzičari Nataša Mirković i Pippo Corvino, za video projekcije odgovorna je autrijska umjetnica starsky (Julia Zdarsky), dok kostimografiju potpisuje Nermina Varešanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak