Stogodišnjica rođenja Maka Dizdara uz novo izdanje Kamenog spavača

Radiosarajevo.ba
Stogodišnjica rođenja Maka Dizdara uz novo izdanje Kamenog spavača
/ Mak Dizdar
Novo izdanje "Kamenog spavača" kojeg mnogi smatraju najznačajnijom pjesničkom zbirkom naše zemlje, označilo je početak obilježavanja stogodišnjice rođenja njenog autora.

Mak Dizdar je rođen 1917 godine u Stocu, a preminuo u Sarajevu 1971. Nakon pjesnikove smrti, obitelj i prijatelji pokrenuli su Fondaciju Mak Dizdar koja i danas čuva i slavi djelo ovog velikana.

Njihov veliki projekat je obilježavanje stogodišnjice Makovog rođenja kroz različite kulturne događaje koji će kulminirati 17. oktobra, na pjesnikov rođendan. Program obilježavanja započeo je 3. aprila, promocijom reprezentativnog izdanja Kamenog Spavača, za kojeg izdavači kažu da je "definitivno i autentično". 

Priređivač Sanjin Kodrić navodi da je riječ o  verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora, tj, finalni tekst ove autorove knjige koji bi se trebao smatrati kanonskim..

O Kamenom Spavaču i Maku Dizdaru govorili su predsjednik fondacije i pjesnikov unuk,  dr. Gorčin Dizdar,  te direktorica Muzeja Književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu Šejla Šehabović.

Razgovore s njima poslušajte u emisji "Četvrtkom o kulturi" koja je na programu u 12,10 na 90.2.    

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije