Senka Marić i BHeart Fondacija: Književnost i Hercegovina u Ambasadi BiH u Washingtonu

1
Radiosarajevo.ba

BHeart Fondacija, američka neprofitna organizacija dijaspore, u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Washingtonu, je u subotu, 8. juna, organizirala veče posvećeno našoj poznatoj i višestruko nagrađivanoj književnici iz Mostara Senki Marić.

Prisutne je pozdravio ambasador BiH i Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj koji je u svom obraćanju naglasio da organizacije kao što je BHeart, putem svog rada i zalaganja za bosanskohercegovačke žene i njihove porodice, i hrabre i otvorene spisateljice poput Marić, doprinose borbi za progresivnije, ravnopravnije i ekonomski
jače društvo.

Razgovor sa Senkom Marić je vodila Ajla Terzić, novinarka, spisateljica i bivša stipendistica Fullbright programa u SAD-u. Terzić je odala priznanje Ambasadi na otvaranju svog prostora za književne teme i ženske autore.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Program je, u čast svoje mostarske gošće, bio upotpunjen hercegovačkim sevdalinkama u uvijek izuzetnoj i adahnutoj izvedbi dr. Asima Haračića, a gosti su, također, imali priliku probati hercegovačka vina i slastice. Pjesnikinja i spisateljica Senka Marić je autorica romana Kintsugi tijela koji je 2018 dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman na teritoriji BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Njen drugi roman Gravitacije je nagrađen Štefica Cvek nagradom 2022. godine. Marić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na poziv Univerziteta u Iowi.

Na svom karizmatičnom subotnjem nastupu u Washingtonu ova darovita spisateljica je američkoj i bh. publici najavila skori izlazak svoje nove knjige koja će obrađivati teme vezane za njeno američko iskustvo na poznatoj spisateljskoj radionici u Iowi, gdje je boravila prošle jeseni.

BHeart se fokusira na edukativne programe posvećene bh. ženama i mladima, promociju naše kulture i umjetnosti u Americi i edukativne turneje u BiH za dijasporu i Amerikance. Organizacija je nedavno uspješno završila dvije fundraising kampanje posvećene ženama žrtvama nasilja i djeci sa autizmom u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak