Senka Marić - Šarić pobjednica Evropskog pjesničkog turnira

Radiosarajevo.ba
Senka Marić - Šarić pobjednica Evropskog pjesničkog turnira

U Mariboru je u subotu 16. novembra održano završno veče Evropskog pjesničkog turnira 2013. između sedam pjesama (Austrija, BiH, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovenija, Slovačka), pjesma iz BiH koju je napisala mostarska pjesnikinja Senka Marić Šarić je trijumfovala - dobila je i nagradu publike i nagradu međunarodnog žirija.

U prepunoj sali Mariborskog narodnog pozorišta prisustvovali su predstavnici Grada, predsjednik Društva slovenačkih pisaca Veno Taufer i drugi zvaničnici i partneri Evropskog pjesničkog turnira.

Pjesnikinja Marić je dobila naradu u vrijednosti 1.000 EUR-a i kovanu ružu koja je simbol mariborskog turnira. Pobjednik ovog turnira ujedno dobija i naslov Vitez poezije za tu godinu, a kako je riječ o pjesnikinji možda bi je mogli nazvati i "viteškinjom poezije".

Iz BiH su bili predstavnici PEN Centra u BiH kao partneri međunarodnog EPT koji finansira Evropska unija. Turnir je pokrenut 2001. a prije tri godine dobio je međunarodni karakter, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije