Sarajevska filharmonija: Večeras otvaranje 101. koncertne sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba

U petak, 13. septembra 2024. u 20:00 sati, bit će upriličeno otvorenje nove koncertne sezone Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, pod sloganom "Samo dobro slušaj".

Tim povodom je održana press konferencija u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje su ispred Sarajevske filharmonije predstavili koncertni program za sezonu 2024/2025. godine. 

Večerašnji koncert koji će otvoriti sezonu će na repertoaru imati Leonard Bernsteina, čija se djela po prvi put izvode u Sarajevu.

Znate li koja su prava imena regionalnim zvijezdama: Kako se zovu Tony Cetinski, Doris Dragović...

Publika će imati priliku uživati u "Three Dance Episodes" iz mjuzikla On the Town te kultnim "West Side Story Symphonic Dances", u izvedbi našeg orkestra pod vodstvom maestra Evan Alexisa Christa.

Braća blizanci Daniel i Alexander Gurfinkel, već etablirani kao jedni od najznačajnijih klarinetista današnjice, predstaviti će se našoj publici izvođenjem djela Eugena Levitasa - "Remembering Benny Goodman", koncerta za dva klarineta i orkestar.

"Glumci pjevaju hitove" ispred NPS: Oduševili svojim izvedbama, a evo kako je to izgledalo

Program će upotpuniti Danzon No. 2 Artura Márqueza, donoseći latinoamerički ritam i energiju.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Nihad Uk, na press konferenciji je izjavio da je "veliko breme na direktoru Tuceu, i cjelokupnoj upravi da ponovi i da dignu ljestvicu u odnosu na prethodnu sezonu koja je bila jubilarna stota, gdje su zaista maestralno iznjeli sezonu i obilježili je sa dva koncerta Mutija i Methe što je nevjerovatan uspjeh. Velika su očekivanja i nadam se da će direktor sa ekipom iznjeti očekivanja, a ja obećavam podršku Vlade u ovoj upravi". 

Producentica Sarajevske filharmonije, Irena Orozović, govorila je o programu za najmlađu publiku, te je izjavila da ona uvijek ima "dvojnu misiju: da djecu upoznaju sa umjetničkom muzikom, te da zavole da idu na koncerte, te edukativna strana da kroz muziku djecu naučimo nešto novo. U ovoj sezoni također nastavljamo sa ovom misijom". 

Direktor Sarajevske filharmonije, Vedran Tuce, rekao je da "nešto na šta su posebno ponosni jeste kada Sarajevska filharmonija ima mogućnosti da ugosti domaće kompozitore ili da izvodi domaća djela. Tako će početkom oktobra biti upriličen koncert, premijera djela osam naših kompozitora koji su napisani baš za gudačke sastave."

Flautistica Mirna Mikota Dizdarević je izjavila da "je mnogo puta svirala kao članica Sarajevske filharmonije, ali ovo će za mene biti koncert moje karijere, velika prilika za mene i mlade umjetnike. Znači mi mnogo jer neko misli na nas u BiH i da je nekome stalo da pokažemo ono što znamo. Ja zaista se zahvaljujem na ovoj prilici, ovo je velika odgovornost za mene, nastupati pred domaćom publikom i iznjeti ga pred domaćom publikom".

Vedran Tuce je još naveo da "uz ovo što će nam donijeti Chris Evan, nastavljamo sa Mihneom, koji je malo drugačiji kao ličnost, te ima posebne zadatke. 2026. godine će nam šef dirigent biti Ivo Lipanović". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak