Sarajevska filharmonija otvorit će 23. Baščaršijske noći

Radiosarajevo.ba
I ove godine, ljeto će u Sarajevu biti zanimljivije zajhvaljujući festivalu “Baščaršijske noći”.

Svečano otvaranje 23. po redu Festivala “Baščaršijske noći” uz Sarajevsku filharmoniju,  najavjeno je u nedjelju, 1. jula u 21,00 u dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC)

Tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije će ove godine biti u znaku Makedonije, s obzirom da će sa Orkestrom nastupiti solisti iz Makedonije: sopranistica Nade Talevska-Spasovska i tenor Nikola Stojčeski, tenor, dok će orkestrom dirigovati maestro Ivan Eminović.

Publika će imati priliku čuti  popularne operne arije, valcere i poznate komade čiji su autori:  Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Franz Lehar, Johann Strauss II i Geores Bizet.

Zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice za koncert se preuzimaju na blagajni BKC-a svaki radni dan, osim nedjelje u periodu od 10 do 17 sati.

O umjetnicima: 

NADA TALEVSKA-SPASOVSKA, sopran:  mlada, ali poznata umjetnica operne muzičke scene u Makedoniji. Sa izraženim vokalnim i scenskim izrazom polako, ali sigurno ide ka jednoj od najpouzdanijih opernih solista. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skoplju u klasi prof. Marije Muratovska-Naumovska. Već za vrijeme studentskih dana bilježi brojne predstave i učestvuje na seminarima i takmičenjima gdje stječe brojne nagrade i priznanja. Kao student dobija uloge u izvedbama "Carmina Burana" i "Aida", a 2009. godine bilježi svoju prvu značajnu ulogu Kraljice noći u produkciji Mozartove "Čarobne frule". Narednih godina, pa do danas, bilježi brojne operne solističke uloge od kojih se izdvajaju uloga Gilde u Verdijini operi "Rigoletto", te uloga Lucije u operi Lucia di Lammermoor G. Donizettija.

NIKOLA STOJČESKI - tenor: Rođen je u Kavadarcima 1986. godine. Srednju muzičku školu završava u Bitoli, odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Pece Mitrevski. Diplomirao je na Fakultetu za muzičku umjetnost Univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju, na vokalno-instrumentalnom odsjeku - solo pjevanje, u klasi  prof. Biljane Jakimovske. Nosilac je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije prve nagrade Nacionalnog takmičenja u Makedoniji  2002. i 2005. godine. Također je dobitnik priznanja počasnog građanina grada Kavadarci 2008. godine. Do sada je održao niz recitala u cijeloj Makedoniji i šire, nastupao je kao solista sa akademskim horom "Mirce Acev" iz Skoplja na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, te kao solista sa orkestrom Solisti na fakultetu za muzičku umjetnost sarađujući sa dirigentom i profesorom Velkom Todevskim. Sarađivao je sa mnogim poznatim dirigentima i režiserima iz Makedonije i inostranstva među kojim se izdvaja saradnja sa maestrom Tomislavom Šopovom pod čijim vodstvom je ostvario mnoštvo uspješnih nastupa širom Slovenije i Srbije. Iza sebe ima brojne tenorske uloge u operama i operetama od koji se izdvaja posljednji angažman u februaru 2018. godine  u Francuskoj, grad Lille, gdje je ostvario ulogu Turidda u operi Cavalleria Rusticana.

IVAN EMINOVIĆ, dirigent: Rođen je 1988. u Skoplju. Već u dobi od 6 godina počinje se interesovati za muziku. Osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje, odsjek klavir, završava u Državnom muzičko-baletskom učilišnom "Ilija Nikolovski - Luj" u Skoplju.  Studije nastavlja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju., gdje studira dirigovanje u klasi prof. Saše Nikolovski – Gjumar. Diplomirao je  2010. godine. Iste je godine je dobio nagradu "Tomislav Zografski" od "Tomislav Zografski Fondacije" za najvrednijeg studenta iz odjela dirigovanje, kompozicija, muzikologija, te teorija i pedagogija muzike. Magistrirao je 2012. godine dirigovanje predvodeći operu "Rita" Gaetana Donizettija. Kao pijanist Ivan Eminović je nastupao na mnogim koncertima u Makedoniji i inostranstvu, osvajajući mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima (Državno takmičenje u Skoplju, Međunarodno muzičko takmičenje "Interfest" u Bitoli,  festivalu "ERTA" u Osijeku i Hrvatskoj itd). Njegov umjetnički portfelij uključuje mnoge produkcije makedonske opere i baleta, među kojima su La traviata, Nabucco, Carmina Burana, Giselle, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, Dama s kamelijama, Seviljski berberin, Evgenij Onjegin, Don Giovanni, Mozart - Requiem, Turandot, te mnogobrojni koncerti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak