Rođen je prije 125 godina, a njegovo naslijeđe i dalje živi: Kultna scena trajala samo 45 sekundi

0
Radiosarajevo.ba

Majstor napetosti, kako je nazvan u pop-kulturi, danas slavi rođendan. Rođen je prije 125 godina, na petak 13., datum koji kao je odredio njegovu sudbinu u kinematografiji.

Alfred Hitchcock, majstor psiho-trilera, vječna je asocijacija na neizvjesnost i horor.

Njegovi najpoznatiji filmovi su izašli prije sedamdeset godina, dok je svoje prve filmove počeo snimati u dvadesetim godinama prošlog vijeka.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

Hitchcockovo naslijeđe kao reditelja počiva na više od pedeset igranih filmova, TV serija i dokumentaraca. Snimanja na setovima su bila naporna zbog Hitchcockovog perfekcionizma koji je izmjenio način kako se horor filmovi snimaju, dovodeći ih do savršenstva estetike sa pažnjom usmjerenom na svaki detalj.

Ukoliko se danas plašite tuširati s tuš-zavjesom ili vam nije svejedno kad vidite jato golubova, podsvjesno se možete zahvaliti Hitchcocku.

Njegova dva najpoznatija filma - Psiho i Ptice, izmjenile su kadriranje filmova, a Hitchcock kao perfekcionista, vodio je računa o svakom detalju što je dovelo do kultnih scena.

Kao one scene tuširanja iz Psycho, koja je trajala samo 45 sekundi. Psycho, a i Hitchcock nikada nisu prestali biti "in" u pop kulturi, iako je od premijere Psycho prošlo sedamdeset i četiri godine.

Jedan od najboljih režisera ikada: Bizarne činjenice o životu Alfreda Hitchcocka

Interesantno je da je Paramount odbio da producira Psycho, ali je Hitchcock odlučio da svoju platu smanji za 60%, te samostalno producira film brže i jeftinije nego što bi to uradili Paramount i Universal studio. Paramount i Universal su se nakon ovih izmjena ipak odlučili da produciraju i distribuiraju Psycho, koji će u svjetskoj kinematografiji zauzeti visoko mjesto.

Još jedna zanimljivost o Psycho filmu jeste da je to prvi američki film u kojem se pojavljuje toalet.

Hitchcockova remek djela su nastala i zbog inovativnih tehnika koje je koristio, kao što vidimo na primjeru "dolly effecta" u filmu Vertigo. "Dolly effect" je vizualni efekt korišten u filmovima Hitchcocka, Stevena Spielberga i drugih, koji je u suštini igra lećama kamere, zumiranjem i svjetlima.

Također, priča koja se dešava oko karaktera sa kompleksnom personalnosti, gdje se multidimenzionalno odvija priča, čini da se publika emotivno veže za radnju i same karaktere, uz napetost iščekivanja šta je sljedeći korak u radnji filma.

Hitchcock je često citiran kao uzor za mnoge slavne redatelje kao što su Martin Scorsese, Steven Spielberg, Guillermo del Toro, a popularnost u popularnoj kulturi koju ima, sigurno će trajati još dugo uz remek djela kinematografije i restruktuiranja žanra horora i psiho-trilera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak