Repriza performansa: "Tražim ulicu za svoje ime…" 30. augusta u amfiteatru Ilidža

0
Radiosarajevo.ba
Repriza performansa: "Tražim ulicu za svoje ime…" 30. augusta u amfiteatru Ilidža

U petak, 30. augusta sa početkom u 20:30 sati, u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!", u amfiteatru Ilidža, biti će izvedena prva repriza performansa "Tražim ulicu za svoje ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Kroz čitanje poezije o Sarajevu postavlja se pitanje zašto samo osamnaest ulica nosi ime po ženama, odakle su stigli galebovi i zašto se u toliko pjesama o Sarajevu spominje Pariz. Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Početna tačka za rad na performansu bile su sarajevske ulice i pjesma Kike Sarajlića "Tražim ulicu za svoje ime…" po kojoj je i sam performans dobio naslov.

Hoće li doći do dogovora KSBiH i Budnje: "Sud rekao svoje, čekam 330.000 KM, dotjeran sam do zida"

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

Naredna izvođenja performansa "Tražim ulicu za svoje ime..." su u septembru u općinama Vogošća, Hadžići i Ilijaš, a o tačnim lokacijama I terminima javnost će biti blagovremeno obavještena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak