Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess ukrajinskoj predstavi Caligula

0
Radiosarajevo.ba

Dvanaesti put od kako je ustanovljena, na 63. Internacionalnom festivalu MESS dodijeljena je nagrada Sound of Mess.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje portal Radiosarajevo.ba, a njome se odaje priznanje za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, za auditivnost pozornice i muzikaliziranje pozorišnog izraza.

Žiri portala Radiosarajevo.ba odlučio je da ovogodišnju nagadu Sound of Mess dobije predstava Caligula u izvođenju Nacionalnog akademskog dramskog teatar "Ivan Franko" iz Ukrajine.

Val uzbuđenja ispred Doma mladih: Velike gužve uoči koncerta 'Bijelog dugmeta'

Dramski tekst Alberta Camusa jedan je od najznačajnijih teatarskih komada 20. vijeka. Režiju predstave Caligula potpisuje Ivan Uryvskyi.

Predstava u trajanju od 75 minuta, izvedena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a ispraćena je aplauzima i uz povike "Slava Ukrajini!" i "Slava Bosni!". 

Caligula Alberta Camusa prikazuje poludjelog rimskog cara koji nakon ličnog gubitka tone u haos i samouništenje. Obuzet tugom, on teži apsolutnoj moći i prkosi logici, sudbini i svjetskom poretku. U savremenom kontekstu tragedija poput rata u Ukrajini, moderna publika lako uočava paralele sa sadašnjicom.

Počeo je MESS! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju u Sarajevu

U obrazloženju žirija navodi se:

"Poseban akcenat u predstavi stavljen je na zvuk, pa tako na samom početku Caligule publika čuje lupanje po željeznoj konstrukciji koja potpuno obuzima pažnju i izaziva nelagodu.

Otvaranjem jednog od prozora na navedenoj konstrukciji, gledatelji će zapaziti stereo-magnetofon koji prvo služi samo za preslušavanje dijaloga, a vremenom će upravljati radnjom i izazivati niz emocija kod glumaca na sceni (očaj, bol, strah). Neprestano ponavljanje dovodi do zvučnog vrhunca, a glumci monotoniju koja nastaje u jednom momentu razbijaju plesnim pokretima.

Gledatelje će na rat asocirati niz motiva, kao što su grebanje po željeznoj konstrukciji nakon kojeg ostaje trag krvi ili zvuk koji dolazi iz pištaljke i najavljuje nemir.

Zbog toga, zvučno oslikavanje predstave izgovori i ono što bi u suprotnom možda ostalo neizrečeno i postaje neizostavan dio scene".

Podsjetimo, dodjelom nagrada koja je održana u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55, večeras u 21 sat, završen je 63. Internacionalni teatarski festival MESS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak